Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešerihija u mleku Lozničke mlekare

Šabac -- Republička sanitarna inspekcija pronašla bakteriju u uzorcima kratkotrajnog kravljeg mleka "Lozničke mlekare".

Prema rečima načelnika šabačkog odeljenja Vladana Rašića, u dva od ukupno osam uzoraka kratkotrajnog pasterizovanog mleka pronađena je bakterija, pa je zbog toga inspekcija naložila povlačenje tih proizvoda iz upotrebe.

"Ešerihija je konstatovana samo u kratkotrajnom mleku, dok su ostali mlečni proizvodi 'Lozničke mlekare' bili ispravni. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pretpostavljamo da se radi o kvaru na aparatu za pasterizovanje, ali će uzrok pojave ove bakterije utvrditi nadležni veterinarski inspektori", rekao je Rašić. On je ne očekuje pojavu zdravstvenih problema kod građana koji su konzumirali to mleko, jer se kratkotrajno pasterizovano mleko u domaćinstvima pre upotrebe kuva.

Prema navodima sanitarnih inspektora, na teritoriji osam opština Mačvanskog okruga radi 20 mlekara, a neispravni uzorci pronađeni su samo u "Lozničkoj mlekari".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.