Erozija dinara do kraja godine

Izvor: Glas javnosti, 21.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erozija dinara do kraja godine

BEOGRAD - Već nedelju dana kurs evra iz dana u dan jača, oborivši domaću valutu do nivoa od preko 77 dinara za evro, a prema jučerašnjem trgovanju, sve su prilike da će se pad nastaviti. Naime, Narodna banka Srbije juče je objavila indikativni srednji kurs za danas od čak 88,45 dinara, i morala je da proda 30 miliona evra kako bi sprečila da dinar suviše oslabi u jednom danu. Ekonomski eksperti imaju različita tumačenja o tome šta je dovelo do slabljenja dinara, ali preovlađuje mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je i za to kriva svetska finansijska kriza.

Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja tako smatra da je dinar do sada bio „visoko postavljen“, odnosno prejak, i to zbog velike količine špekulativnog kapitala inostranog porekla. Sada kada je nastupila finansijska kriza, strani špekulanti počeli su da povlače devize iz Srbije. Zbog toga je došlo do manjka evra, što je ojačalo ovu valutu na isti način na koji svaka roba koje ima malo na tržištu ima visoku cenu.

Nedeljni pad tri dinara

Evro je samo za poslednjih sedam dana ojačao za više od tri dinara. Do toga je došlo i pored toga što je NBS intervencijama pokušala da ublaži udar, prodavši pre samo tri dana čak 50 miliona evra. Pre nedelju dana evro je vredeo 84,55 dinara, a juče čak 87,6 dinara.

- U ovakvim uslovima dolazi do erozije dinara, koja će se uz sezonske oscilacije ili zbog intervencija NBS nastaviti do kraja godine. Pred Novu godinu dinar će sezonski verovatno ojačati, zbog deviznih doznaka iz inostranstva i dolaska gastarbajtera, ali će se srednjeročno posmatrano kurs stabilizovati - objašnjava Đogović, ne želeći da prognozira vrednost na kojoj će dinar „stati“, jer „ko to zna taj će biti Rokfeler“.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić ima nešto drugačije mišljenje, ocenjujući da je glavni uzrok trenutnog stanja neizvesnost oko usvajanja budžeta. Prema njegovim rečima, učesnici na tržištu sada čekaju da vide da li će budžet biti onoliko restriktivan kako je to dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom ili neće, tako da bi posle toga trebalo da dođe do stabilizacije. Ilić takođe podseća na to da krajem godine uvek dolazi do veće ponude dinara, tako da će to, bez obzira na budžet, dovesti do smirivanja silaznog trenda dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović ocenjuje da je vrednost dinara uveliko precenjena i da bi kurs evra trebalo da bude čak 120 dinara. On kaže da je kurs do sada veštački održavan i da samo pogoduje uvoznicima, a ne i domaćim proizvođačima. On predlaže da Srbija pređe na evro, kako bi se eliminisali gubici koje privreda trpi zbog kursnih razlika.

Da, hajde da krivimo svetsku krizu za eroziju dinara. Tako lako, tako pogodno, uvek je neko DRUGI kriv.

Da li je zaista potrebno biti finansijski "ekspert" da bi se dokucila "tajna slabog dinara" Prvo i osnovno, nema proizvodnje!. I vrapci znaju da samo jaka industrija, proizvodnja i stalni izvoz moze doprineti stabilnoj valuti. Umesto rada i izvoza, svedoci smo stalnog muckanja sa kursevima kojkavih valuta, samo da bi se iscupala neka korist.

Kad smo vec kod rada... pogledajte sta je sve potrebno da bi se zapoceo neki biznis u Srbiji. Otvorena neprijateljstva drzavne administracije prema malom biznisu i malim privrednicima. I kada na kraju nesto krene, onda vas sabiju u rupu nemogucim porezima, doprinosima, zelenaskim zajmovima i mafijasko-iznudjivackim izvoznim tarifama od kojih bi i Al Kapone dobio glavobolju. Za sada spas je samo u crnoj i sivoj ekonomiji baziranoj na euru. Dinar? Ma hajde, molim vas...!

Kakva drzava, takva i valuta...

Erozija je prirodna pojava i moguca je tamo gde je od zemljista do juce pod sumom postala GOLET?

izucava se najvise na Sumarskom fakultetu, ali nazalost unazad 30 godina svi nadlezni da sprecavaju eroziju digli su ruke , posto se u eroziju samo ulaze novac a nevidi se rezultat?

Tako i sa nasim DINAROM , erozija traje jos od vremena deda AVRAMA . ali se prikrivala tako vesto ali prozirno , da je to bilo smesno i mislim da je tako smesno bilo i GUVERNERIMA I VLADI OD TADA DO ANAS?

A sto se tice da uvek imamo DEZURNOG KRIVCA za nase nedace , to je nekako normalno i uobicajeno? Ali ovo danas sto se desava sa DINAROM to je samo posledica LAZI svih ovih 20 godina , koje su nam plasirane sa DOBROSTOJECIM DINAROM? Ali to se vise nije moglo kriti i ova svetska recesija je dobro dosla da je OKRIVIMO sto je kod nas nastupila INFLACIJA i mini recesija jer nemamo industriju vec samo banke i po koji ducan(apoteku, kafic, kockarnicu , kioskog brze hrane i td) i da svu krivicu po dosadasnjem obicaju za sve sto se dogadja (KURS DINARA, CENE, PAD VREDNOSTI PLATA I PENZIJA) SVALIMO NA NEKOG TRECEG , a ne da smo sami sebi krivi?

laky

...Sustina ekonomije je u : proizvodnji kvalitetnih roba i usluga . E , onda na svetskom trzistu postoji TRAZNJA za tom valutom . DINARA NIGDE NEMA , cak ni medju stotinu najvaznijih svestskih valuta ...Nikome ne treba jer se iz Srbije malo sta moze kupiti ...

Ovaj vestacki kurs postoji zbog

---uvoznika kojima jako pogoduje

---zbog otkupa "gaster" deviza po jeftinom kursu

U svakom slucaju , kriza na zapadu BI TRBALO DA POGODUJE SRBIJI jer ce uvoz biti jeftiniji , cene ce deflatorno PADATI na zapadu -- sve je teze prodati bilo sta

Republika Srpska ubire prve plodove uspjesne saradnje sa ruskim partnerom.Za razliku od Srbije gdje vladaju Dinkici,Tadici i slicna bagra(anti-srbska) prave cirkus od Srbije i anroda i guraju rusima prst u oko pa tako dovode u pitanje i ono sto je već potpisano........

Milorad DODIK radi kulturno,odgovorno drzi s eRusije ko pjan plota ...........i prvi rezultati su već tu.

Rafinerija Brod: Prvi dizel stiže na tržište u ponedjeljak.....

BROD-RS - Ministarstvo privrede, energetike i razvoja je dobilo potvrdu da se proizvodni kapaciteti Rafinerije nafte Brod stavljaju u funkciju i da proizvodnja u Rafineriji nafte teče utvrđenom dinamikom i upotpunosti prati termin plan koji je utvrdio menadžment.

„Prve količine dizel goriva i mazuta proizvedenog u Rafineriji nafte biće spremni za plasman na BiH tržište, već u ponedeljak 24. novembra”, rekao je Slobodan Rajlić savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja.

On je istakao da su proizvodi Rafinerije nafte (BLSE:RNAF-R-A) u Brodu odličnog kvaliteta, sa nešto većim procentom sumpora u skladu sa Odlukom o kontroli kvaliteta koju je Savjet ministara BiH usvojio, 6. novembra 2008. godine.

„U planovima Rafinerije nafte bitan zadatak je uspostavljanje proizvodnje goriva po standardima kako bi se plasman obezbjedio ne samo na tržištu BiH, već i u zemljama EU. Očekujemo da će i prije rokova koji su dati Odlukom, takva proizvodnja biti uspostavljena”, naglasio je Rajlić.

Ceremonija svečanog obilježavanja početka rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu održaće se 27. novembra 2008. godine uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i BiH, predstavnika kompanije Zarubežnjeft, te predstavnika međunarodne zajednice i ruske diplomatije, saopćeno je iz Biroa za informisanje Vlade RS-a.

Samo zahvaljujuci radu rafinerije Srpski Brod standard u iducoj godini u Republici Srpskoj biće veci za 15%.

Treba podsjetiti da je Dodik imao silne duge probleme koje su mu pravili muslimani s svojom(zapadnim)sticenicima d ase uopste propala rafinerija proda Rusima a i kada je Dodik IPAK uspijo d aproda muslimani s zapadnim sponzorima oduzavali su dugo da rafinerija ne dobije dozvolu pustanja u rad.Sve je Milorad to nakon 3g duge borbe savladao drzeci s eRusije kao pjna plota a koja je i svojom zaslugom sprecila da se RS ne unisti kako je bilo posle Dejtona otimanjem 64 nadleznosti RS dobiejne u Dejtonu.

RUSIJOOOOOOO MAJKOOOOO!

Brate Putine svevisnji te blagoslovio.AMIN

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.