Erbas planira povećanje proizvodnje aviona

Izvor: B92, 17.Apr.2021, 13:53

Erbas planira povećanje proizvodnje aviona

Evropska kompanija Erbas planira postupno da povećava proizvodnju aviona srednjeg dometa.

To je potvrdio glavni izvršni direktor Gijom Fori, upućujući na procene da bi oporavak putovanja trebalo da krene na domaćim i kraćim rutama.

Proizvodnja aviona A320 postupno će se povećavati sa sadašnjih 40 mesečno na 43 mesečno u razdoblju od jula do septembra, te na 45 u poslednja tri meseca ove godine, rekao je Fori na skupštini akcionara.

Od drugog kvartala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanija bi trebalo da poveća i proizvodnju manjih aviona tipa A220, s četiri na pet mesečno.

Time je Fori potvrdio ciljeve iznesene u januaru, prenosi Index.

Proizvodnja širokotrupnih aviona verovatno će se zadržati na sadašnjem nivou, dodao je.

Slab međunarodni vazdušni saobraćaj

Tržište putovanja trebalo bi da se oporavi od pandemijske krize između 2023. i 2025. godine, naveo je čelnik Erbasa.

Međunarodni avio-saobraćaj, u kojem se uglavnom koriste širokotrupni zrakoplovi, verovatno će duže razdoblje ostati slab i vratiće se na pretpandemijski nivo tek za nekoliko godina, prema Forijevim rečima.

U Erbasu vide potencijal za optimizaciju i pojednostavljenje industrijske strukture u Evropi, koja je trenutno složena i fragmentisana, istakao je Fori, ne navodeći pojedinosti.

Početkom nedelje kompanija je najavila da će šef odeljenja vojnih aviona Dirk Houk napustiti grupu, a u julu bi trebalo da ga nasledi menadžer Majkl Šelhorn.

Erbas se sada raduje svojim sledećim potezima u civilnom i vojnom sektoru, uključujući francusko-nemački vazdušni borbeni sistem FCAS, saopštio je Fori.

On smatra da će promene pomoći kompaniji da dekarbonizuje vazduhoplovni sektor i da uspešno završi razvojnu fazu strateških evropskih obrambenih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.