Epidemijska slika u Kikindi povoljnija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2021, 15:55

Epidemijska slika u Kikindi povoljnija

Epidemijska slika u Kikindi momentalno je povoljnija. Jedna kovid ambulanta Doma zdravlja privremeno je zatvorena, a na dnevnom nivou obavi se oko 50 prvih pregleda, gde se otkrije 10 novih slučajeva. Situacija se menja na bolje i u kikindskoj Opštoj bolnici, gde je trenutno hospitalizovano 17 kovid obolelih pacijenata.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, u tom gradu aktivno je 290 slučajeva zaraze. Pozitivno je što je ta brojka u opadanju, što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primeti i u Kovid ambulanti kikindskog Doma zdravlja, ispred koje više nema gužve:

"Kod nas je momentalno situacija takva da smo od tri kovid ambulante jednu zatvorili. To je kovid ambulanta u Mikro naselju, jer smo smatrali da nema potrebe da bude otvorena. Imamo oko 50 prvih pregleda dnevno i od toga bude do 10 pozitivnih, za sada. U dečijoj kovid ambulanti imamo oko 30-ak pregleda, sa dva do tri novootkrivena slučaja", priča dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi.

Situacija je bolja i u Opštoj bolnici u Kikindi. U Febrilnoj ambulanti u poslednja 24 sata obavljeno je sedam pregleda, a povoljnija je slika i na kovid odeljenjima:

"Broj hospitalizovanih se smanjuje. Na Infektivnom kovid odeljenju smešteno je 14 bolesnika, u Kovid intenzivnoj nezi imamo dva pacijenta na mehaničkoj ventilaciji i na Odeljenju kovid pedijatrije je smešteno jedno dete", kaže dr Vladimir Prunić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Kikinda.

Prema rečima naših sagovornika, povoljnija epidemijska slika rezultat je vakcinacije. Ipak, zdravstveni sistem još nije spreman za rad kao u periodu pre pandemije:

"Specijalističke ambulante rade redovno. Što se tiče hirurškog programa, i dalje se rade samo hitne stvari i odložena urgencija. Apel za sve sugrađane je da budu malo strpljiviji. Zdravstveni radnici su na izmaku snage i da budu strpljivi ako nekad moraju duže da sačekaju. Svi će doći na red i svi će biti pregledani", dodaje dr Prunić.

Lekari apeluju na dalje poštovanja preventivnih mera, a pozivaju i nevakcinisane građane da se odazovu procesu imunizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.