Energija od kravlje balege

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija od kravlje balege

U blizini mesta Levarden, na severu Holandije, otvoren je pogon koji pretvara kravlju balegu u toplotnu energiju za domaćinstva.

Stajnjak sa farme mlečnih krava će biti fermentiran zajedno sa travom i otpacima prehrambenbe industrije, a biogas dobijen tim procesom će se koristiti kao gorivu za gasne turbine mini energetskog postrojenja, preneo je Rojters.

Dobijena toplotna energija biće distribuirana u oko 1.100 domacihnstava, saopštila je firma "Esent", operater >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << novog pogona.

Mnoge kompanije u Evropi i drugde u poslednje vreme investiraju u energetske pogone na biogas, a ovo je drugi u Holandiji koji kao gorivo koristi kravlju balegu. Ista firma je u januaru otvorila prvi takav pogon.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.