Izvor: RTS, 08.Sep.2022, 18:44

Energetska kriza u Evropi: Štednja i subvencije

U Evropi cene energenata u padu - barel sirove nafte skliznuo je na 88 dolara, gas na oko 2.000 evra, a struja na 460 evra. I dok se Brisel sprema da ograniči cene struje i gasa, ruske isporuke gasa u Zapadnu i Centralnu Evropu su sve manje. Zemlje masovno uvode olakšice građanima i privredi.
Uoči ministrskog sastanka, Budipešta od Brisela traži pojašnjenje najavljenog ograničenja cene ruskog gasa. Poručuju da neće zatvarati fabrike, da će i struje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i gasa biti dovoljno, ali da je štednja prioritet.

"Zbog velikih troškova energije, cilj Vlade je da smanji potrošnju gasa za 25 odsto u javnim ustanovama i preduzećima, osim bolnica i društvenih ustanova. Vlada će regulisati cene ogreva za domaćinstva", kaže Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Mađarske.
Hrvatska je od seprembra do aprila ograničila cenu struje za sve potrošače. Posle paketa podrške domaćinstvima, Nemačka najavljuje "široki energetski kišobran mera" za preduzeća.
"Moraćemo da uradimo nešto i po pitanju cene gasa. Najvažnije je da zaustavimo Putinovu manipulaciju cenama. Ne možemo da subvencionišemo visoke cene na duži rok" kaže Robert Habek, nemački ministar ekonomije i energetike.
I prvi potez nove britanske premijerke je energetski - daje nalog da se vadi više nafte iz Severnog mora, a od oktobra paket podrške, težak 150 miliona funti.
Pomoć stiže preduzećima da smanje troškove za energiju, a računi domaćinstva za struju i gas zamrzavaju se na dve godine. Troškovi za grejanje i struju neće prelaziti 2.500 funti godišnje.

"Ova garancija cene energije ljudima će dati sigurnost, obuzdaće inflaciju i podstaći rast. Prosečnm domaćinstvu ovo donosi uštedu od 1.000 funti godišnje", kaže Liz Tras, premijerka Velike Britanije.
Prvi zadatak evropskih država je ipak naći alternativu ruskom gasu. U proteklih godinu dana isporuke ruskog gasa Evropi kroz tri ključna gasovoda - ukrajinski, Severni tok 1, Jamal - Evropa pale su gotovo 90 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.