Elitni turizam na Velikom Brijunu?

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2018, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elitni turizam na Velikom Brijunu?

PULA - Nitko nema odgovor na pitanje hoće li usred Nacionalnog parka Brijuni - na otoku Veliki Brijun - niknuti novi turistički kapaciteti ili ne. Iako je odgovor na to pitanje u javnosti nekoliko puta provocirao Miroslav Dragičević, konzultant iz tvrtke Horwath koja je još 2014. dobila narudžbu iz Banskih dvora da osmisli projekt komercijalizacije otoka Veliki Brijun, na njega je nemoguće dobiti konkretan odgovor u nadležnim ministarstvima.

Doznaje se jedino kako je osnovano >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << povjerenstvo koje će se baviti odabirom projekata i investitora, ali i da se ideja o većoj komercijalizaciji Velikog Brijuna ne čini prihvatljivom Ministarstvu zaštite okoliša i upravi Nacionalnog parka Brijuni.

Sam Dragičević upozorava kako se u tom poslu krše osnovni poslovni standardi i načela.

"Imamo ugovor s državom. Nakon sklapanja ugovora, u siječnju 2014. godine, promijenile su se tri vlade, a nas nitko nije ni pozvao na razgovor. Kad se mijenja vlast, to se dogovara, a ako se projekt odbije zbog promjene politike, ima načina da se to razriješi. Ali, naš projekt nitko nije ni odbio, no pitanje je uljuđenog ponašanja države da o tome razgovara. Dužni smo štititi svoj integritet i interese na najbolji mogući način", kaže Dragičević.

Dragičević potvrđuje kako su se pojavile dvojbe na koji način uopće razvijati turizam na Brijunima, a o kojima je ovih dana govorio i ministar državne imovine Goran Marić, najavljujući "novi model" komercijalizacije tog otočja.

"Odbijanjem strategije da se na Brijunima razvija elitni turizam, pa da se turizmom bavi Nacionalni park umjesto koncesionara, postavljaju se nova pitanja", upozorava Dragičević i ponavlja: "To pokazuje da smo država bez koncepcije i vizije što želimo. Bitno je vidjeti što će biti sa strateškom odlukom koja je već donesena. Ako je nova strategija da nema elitnog turizma, nego idemo na organiziranje ekskurzija, onda to treba jasno reći."

Dragičević priznaje kako je država platila dio usluga njegove konzultantske kuće.

"Plaćeno je oko 40 posto naših troškova. Angažirali smo strane stručnjake, sve je bilo transparentno, a to nam treba i danas. Inzistiramo na transparentnosti tog posla."

Marno Milotić, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni, iznenadio je javnost izjavom kako bi "svaki koncesionar htio na otočje dovesti što više gostiju, a to nije u suglasnosti s onim što mi radimo - zaštitom prirode. To je sukob interesa." Svoju izjavu ravnatelj Milotić nije želio pobliže objašnjavati, dok su iz nadležnog Ministarstva za zaštitu okoliša poručili kako će problem rješavati nadležno povjerenstvo.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.