Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija, investicije i Kosovo

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić preneo je članovima Američke privredne komore u Srbiji ekonomske i kosovske poruke.

On je, pored ekonomskih tema, rekao da se Srbija neće odreći Kosova i da traži da se poštuje njen teritorijalni integritet. On je naglasio da je za Srbiju veoma važno da nastavi evroatlanske integracije i da je podrška članica Američke privredne komore uvek dobrodošla.

Đelić je sa predstavnicima velikih kompanija iz Amerike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarao o investicionoj klimi u Srbiji i namerama Vlade da napravi strategiju kako da privuče strane ulagače.

Međutim, Đelić je iskoristio priliku da sa članicama Komore porazgovara i o Kosovu, koje je u Srbiji goruće pitanje. On smatra da je izjava premijera Vojislava Koštunice "da počinje američko-srpski boj" samo figurativna jer je Srbiji neophodna podrška Amerike.

"Ne pogoršava, politika i ekonomija su odvojeni, ali bismo voleli da nas ta velesila podrži za našu teritorijalnu celovitost. On je to rekao figurativno, deklarativno i nije dobro da nemamo njihovo saglasje", kaže on.

Članice Komore nisu zabrinute zbog trenutne političke situacije u Srbiji i nerazjašnjenog statusa Kosova. One smatraju da svi indikatori pokazuju da je Srbija ekonomski stabilna zemlja i da zato u nju treba ulagati.

"Ima političkih momenata, ali je politika odvojena od ekonomije i nisam uplašen, sve bih ohrabrio da ulažu u Srbiju. Ne mislim da su uplašeni, ja nisam", kaže Dejan Cvetković, potpredsednik Američke privredne komore u Srbiji.

Investiranje američkih kompanija raduje potpredsednika Vlade zato što je podrška Amerike Srbiji ključna, zbog mnogih političkih pitanja. "Kada je u pitanju ekonomija, bitna je podrška Amerikanaca jer ta podrška može biti i veća i uticati na odluke oko Kosova", rekao je Božidar Đelić.

Inače, Američka privredna komora u Srbiji okuplja vodeće američke, internacionalne i lokalne kompanije u zemlji i ukupna vrednost njihovih investicija u Srbiji iznosi više od pet milijardi dolara.

Komora radi na poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, uz stalnu razmenu poslovnih iskustava i veština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.