EU odahnula, Grci sve manji teret

Izvor: B92, 08.Nov.2015, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odahnula, Grci sve manji teret

Privreda evrozone napredovaće skromnim tempom u naredne dve godine, oporavljajući se od grčke dužničke krize, saopštila je Evropska unija.

Uprkos usporavanju privrede Kine i tržišta u usponu, koje dovodi do pada tražnje proizvoda koje evrozona izvozi, 19-člani monetarni blok će 2016. ostvariti privredni rast od 1,8 odsto, a godinu kasnije od 1,9 odsto, navodi se u prognozi, a prenosi agencija Frans pres.

Niske cene nafte, slab evro i obiman program >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskih stimulacija koje je pokrenula Evropska centralna banka doprineli su privredi evrozone poslednjih meseci, a na nivou tekuće godine očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,6 odsto, rekao je potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro, Valdis Dombrovskis.

Potpredsednik Komisije je, međutim, upozorio da je važno nastaviti sa reformama širom evrozone, koja je godinama bila u recesiji u svetlu globalne finansijske krize.

Veliki broj tražilica azila koji je stigao u Evropu, kao rezultat migrantske krize, imaće mali, ali pozitivan uticaj na ekonomiju Unije, izjavio je komesar EU za ekonomiju Pjer Moskovisi.

"Njihov dolazak uticaće na privredni rast i dovesti do rasta BDP-a od 0,2 do 0,3 odsto do 2017", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski div raste u svetlu bolje privrede

Izvor: B92, 08.Nov.2015

Holandska banka ING ostvarila je u trećem kvartalu rast neto profita na godišnjem nivou, jer jačanje ekonomije omogućava manje rezerve na ime rizičnih zajmova...Neto zarada je u pomenutom periodu dostigla 1,06 milijardi evra, navodi banka, a prenosi agencija Frans pres..."Rizici su smanjeni u svetlu...

Nastavak na B92...

Banka Francuske: Rast BDP-a u posljednjem kvartalu 0,4 odsto

Izvor: Capital.ba, 09.Nov.2015, 13:31

PARIZ, Francuska centralna banka predviđa da će privreda te zemlje u četvrtom kvartalu 2015. ostvariti rast od 0,4 odsto, na osnovu svoje mjesečne ankete među privrednicima. Ova prognoza je na nivou procjene koju je objavio statistički institut INSEE prošlog mjeseca, i istovremeno je saglasna...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.