EU i Srbija potpisali paket IPA 2017.

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Srbija potpisali paket IPA 2017.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han potpisali su u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od više od 97 miliona evra.
Novac će biti iskorišćen u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za učešće u EU programima poručili su Joksimović i Han.

Minisatraka Joksimović je prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisivanja dela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 milona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održživi razvoj Srbije.
"Najznačajniji deo ovog paketa od 49, 6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekta koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuetnog značaja za građane Srbije", poručila je Joksimovićeva.
Drugi deo stredstava od preko 28 miliona evra odnosi se na projetke u oblasti životne sredine i biće usmeren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za previčišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti žživotne sredine za 19 otpština u Srbiji.
"To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih iintegracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu", kaže Joksimovićeva.
Ministarka je naglasila da i pored pažnje koje poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterećuju i evrointegracioni put Srbije, zemlja nastvalja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.
"Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima - kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih građana", kaže Joksimovićeva.
Ministarka je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim godinama i doneti boljitak građanima.
EU i kroz IPA snažno podržava Srbiju na evropskom putu 
"Naglasio bih da je novac delom obezbeđen za finansiranje intergasnog konektora između Bugarske i Srbije koji podržava nezavisnost Srbije kada je reč o gasnim nabavkama. To nije upereno ni protiv koga niti za nekoga već je čist interes držžave da bude što je više moguće nezavisna kada je reč o snabdevanju energije i izvorima energenata", poručio je Han.
Evropski komesar je izjavio da isti strateški cilj ima i Evropa koja žželi da bude više nezavisna od spoljnih na nabavki energenata.
"Što smo manje zavisni od jednog izvora energenata i dobavljača to podižže naššu političku težinu kada je reč o međunarodnim odnosima", ocenio je Han.
Drugi deo novca iz ovog paketa IPA biće iskorišćen u proizvodnji kvalitetne pijaće vode i tretiranje otpada, objasnio je komesar Johanes Han.
"U pitanju su konkretene mere koje su u skladu sa evropskim standardima. I ovo je dokaz dobrobiti koje će građani Srbije imati jednom kada uđu u EU, ali i u pripremnom preriodu", kaže Han.
Evropski komesar je ponovio da je Evropa obezbedila više od tri milijarde evra u grantovima od 2000. godine i ocenio da to pokazuje snažnu evropsku podršku kretanju Srbije ka EU kao i da EU u Srbiji ima jakog saveznika u svim tim naporima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napokon pare od EU: Srbiji gasna veza sa Bugarskom

Izvor: B92, 17.Dec.2018

Brisel -- U Briselu je potpisan ugovor "težak" 97 miliona evra, kao deo Instrumenta pretpristupne pomoći Srbiji za 2017. godinu...Dokument su parafirali ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han. Novac će biti iskorišćen za energetiku i zaštitu...

Nastavak na B92...

Han: Evropska unija snažno podržava Srbiju na evropskom putu

Izvor: Blic, 17.Dec.2018

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. godinu u iznosu od preko 97 mliona evra naglasio da EU jošš jednom pokazuje da snažžno podržžava kretanje Srbije ka članstvu u Uniji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.