EU: Manje kazne za priznanje

Izvor: B92, 30.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Manje kazne za priznanje

Brisel -- Evropska komisija objavila je da će za deset odsto smanjiti novčane kazne kompanijama koje optuži za ilegalno udruživanje u kartele u slučaju da priznaju krivicu.

Kompanije koje dostavljaju podatke o kartelima već imaju blaže kazne

U saopštenju Evropske komsije navodi se da će novo pravilo za rešavanje slučajeva udruživanja u kartele smanjiti administrativno opterećenje regulatornog tela, kao i potrebu za pokretanje sudskog postupka. To bi agencijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nadzor tržišne utakmice omogućilo da se bave drugim slučajevima.

"Novo pravilo će pospešiti odvraćanje kompanija od udruživanja u kartele, pomažući Komisiji da brže rešava slučajeve udruživanja u kartele, čime će se osloboditi resursi za pokretanje novih istraga", kazala je zastupnik Evropske unije za zaštitu tržišne utakmice, Neli Kros.

"Kompanije za koje Komisija može da dokaže udruživanje u kartel takođe će imati koristi od bržeg donošenja odluka i smanjenja finansijskih kazni", dodala je.

Mogućnost Komisije da se bori protiv kartela zasniva se na dokazima koje prikupe tokom istrage. Kompanije kod kojih se potvrdi krivica za udruživanje u kartele ne učestvuju u sudskim procesima da bi svedočile o postojanju kartela ili njihovoj umešanosti, već je njihov prvenstveni cilj smanjenje ili izbegavanje kazne, navodi se u saopštenju Evropske Komisije.

U slučajevima nove nagodbene procedure, Komisija neće pregovarati niti se pogađati sa kompanijom o mogućoj upotrebi dokaza. Takođe neće raspravljati ni o "odgovarajućoj" kazni u odnosu na dobijene informacije, ali će smanjenjem kazne za 10 odsto nagraditi one kompanije koje budu sarađivale sa Komisijom.

Evropska komisija navodi i da je saradnja kompanija koje su optužene za udruživaje u kartele dobrovoljna, odnosno da one neće imati obavezu da sarađuju pod novim uslovima koji stupaju na snagu u narednih nekoliko dana.

Komisija inače, već primenjuje blaže kazne za kompanije koje pružaju informacije o kartelima u kojima se nalaze, odnosno za one kompanije koje dostave važne dokaze o kartelima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.