EPS ipak predložio povećanje cene struje

Izvor: Blic, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS ipak predložio povećanje cene struje

Pored najava da struja neće poskupeti do 1. jula zbog odlaganja primene novog tarifnog sistema, juče je iz EPS-a stiglo obaveštenje da se nove cene mogu primeniti i na postojeći tarifni sistem, što znači da struja može da poskupi i pre juna.

EPS je trebalo Agenciji za energetiku da preda novi predlog cena, ovaj put sa povećanjem, a sve prema novom tarifnom sistemu. U predlogu je trebalo da obrazlože na osnovu čega je se cena povećava. Međutim, Agencija je već javno saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da EPS nije dostavio na vreme predlog novih tarifa i cenovnika. Umesto toga, Elektroprivreda je predložila nove cene direktno Ministarstvu rudarstva tako da je Agencija ostala uskraćena za obrazloženje poskupljenja. Međutim, u Agenciji su nam objasnili da je postupak EPS-a legitiman sve dok ne počne primena novog tarifnog sistema. Apsurd je što je početak njegove primene odložen upravo zbog ovakvog poteza EPS-a. Takođe, u Agenciji je objašnjeno da 1. april nije zakonski određen rok i da takvog roka nema, čime opet može doći do ovakve situacije. U svakom slučaju, odluku o poskupljenju struje doneće Vlada Srbije. Samo se ne zna kada.

- Trenutno se priprema usvajanje godišnjeg programa Elektroprivrede Srbije, u kome su elementi u vezi sa tarifnim sistemima i cenom. Verovatno će se sledeće nedelje o tome razgovarati kada bi Vlada trebalo da izađe sa stavom povodom programa. Međutim, to ne mora da znači da će biti doneta odluka o poskupljenju struje - izjavio je za „Blic" ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević.

Inače, o odluci EPS-a o poskupljenju struje zajednički stav bi trebalo da donesu Ministarstvo trgovine, turizma i usluga, Ministarstvo finansija i Ministarstvo rudarstva i energetike, nakon čega će on biti predat Odboru za privredu i finansije, a onda Vladi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.