EPCG ostvarila rekordnu dobit od 50 miliona eura

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Dec.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPCG ostvarila rekordnu dobit od 50 miliona eura

PODGORICA - Elektroprivreda EPCG je od početka 2018. godine ostvarila dobit veću od 50 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Đoko Krivokapić, prenose Dnevne novine.

Povoljni hidrološki uslovi i spremnost proizvodnih objekata su, kako je kazao, glavni uzroci ostvarenog poslovnog rezultata.

"Izvjesno je da ćemo, ukoliko u narednim danima hidrološke prilike budu na nivou prosjeka za ovaj period godine, bez obzira na dosta sušni novembar, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 2018. godinu završiti rekordnim poslovnim rezultatom", naveo je Krivokapić u intervjuu za list Elektroprivreda.

On je podsjetio da je kompanija ove godine ušla i u investicioni ciklus vrijedan 170 miliona eura.

"Investicioni prioriteti su rekonstrukcija i modernizacija hidroelektrana Piva i Perućica, ukupne vrijednosti skoro 40 miliona eura. Sanacija prvog bloka Termoelektrane Pljevlja za koju ćemo, zajedno sa rekultivacijom deponije šljake i pepela na Maljevcu, opredijeliti oko 60 miliona eura, takođe je bitan projekat", rekao je Krivokapić, dodajući da prve analize pokazuju znatno veći kapacitet prvog bloka od predviđenog.

U državnoj energetskoj kompaniji su fokusirani i na početak izgradnje hidroelektrane na Komarnici.

"Predstavnici Instituta "Jaroslav Černi i Energoprojekta nedavno su održali prezentaciju modaliteta idejnog projekta koji će nam omogućiti preduslove i početak izgradnje objekta na Komarnici. Naredne godine počećemo i geološka istraživanja u cilju dobijanja predinvesticione studije za izgradnju hidroelektrane", istakao je Krivokapić.

U toku je i inoviranje projektnog rješenja o početku investicije prevođenja dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano.

"EPCG je fokusirana i na izgradnju vjetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Zadovoljan sam i što smo izabrani na tenderu za izgradnju solarne energije na Briskoj gori u Ulcinju, u saradnji sa finskim Fortumom", naglasio je Krivokapić.

Na pitanje kako vidi poziciju kompanije na domaćem i stranom tržištu, Krivokapić odgovara da će se modernizacijom postojećih objekata i uvećanjem proizvodnih kapaciteta pozicionirati kao ozbiljni igrači u regionu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.