Izvor: Blic, 26.Jun.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK podržala reforme za jačanje srpske privrede

Delegacija Evropske komisije (EK) u Srbiji saopštila je danas da je podržala reforme za jačanje konkurentnosti srpske privrede i pozdravila dobre ekonomske i trgovinske odnose Srbije i EU, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi.



Komisija je podstakla sve članice CEFTA sporazuma, uključujući i Srbiju, da podrže njegovo efikasno i zakonito sprovođenje, saopšteno je nakon petog sektorskog sastanka u oblasti trgovine, industrije, malih i srednjih preduzeća, carine i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oporezivanja Vlade Srbije i EK.

Na sastanku koji je održan u Beogradu 24. i 25. juna u sklopu Stalnog unapređenog dijaloga između predstavnika EK i Vlade Srbije, Komisija je pozdravila napredak Srbije u usaglašavanju sa propisima i standardima EU koji bi trebalo da doprinesu jačanju konkurentnosti srpskih preduzeća i da omoguće bolju zaštitu potrošača. Komisija je pohvalila Srbiju za napredak u sprovođenju politike malih i srednjih preduzeća i podsetila na potrebu razvoja sveobuhvatne industrijske politike.

U oblasti carina, Komisija je pozdravila rezultate usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU i ohrabrila carinske organe Srbije da nastave u tom pravcu, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je i da će, bez obzira na napore poreskih vlasti Srbije da pojačaju kapacitet za primenu poreskih propisa, biti neophodni dalji znatni napori kako bi se dostigao evropski nivo kapaciteta naplate i povećala odgovornost poreskih obveznika. Takođe, biće potrebne dodatne inicijative kako bi se zakonodavstvo u oblasti akciza i direktnog oporezivanja uskladilo sa propisima Evropske unije.

U oblasti spoljne trgovine, srpske vlasti su obavestile Komisiju o dobrovoljnom sprovođenju Prelaznog sporazuma, posebno u delu smanjenja carinskih stopa za određeni broj proizvoda poreklom iz EU.

"Komisija je zabeležila taj razvoj i naglasila da on predstavlja opipljiv znak okrenutosti Srbije procesu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Komisija će na jesen objaviti detaljnu procenu napretka Srbije u procesu evropskih integracija u svom Godišnjem izveštaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.