ECB smanjila kamatnu stopu na 0,5 %

Izvor: B92, 02.Maj.2013, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB smanjila kamatnu stopu na 0,5 %

Evropska centralna banka (ECB) snizila je danas osnovnu kamatnu stopu na 0,5 procenata, na najniži nivo do sada.

Poslednje smanjenje kamatne stope zabeleženo je u julu 2012. godine, kada ju je ECB snizila na 0,75 odsto.

Takvu odluku ECB-a su analitačari već neko vreme očekivali, posebno zbog loše ekonomske situacije u evro zoni i rekordne nezaposlenosti.

Predsednik ECB-a Mario Dragi je početkom aprila dao do znanja da do smanjenja kamatne stope može doći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je izjavio da je ECB spremna da preduzme sve mere, kako bi se poboljšala ekonomska situacija u Evropi.

Na ubrzanje odluke ECB-a uticalo je više ekonomskih faktora, među kojima je smanjena aktivnost privatnog sektora, posebno u Nemačkoj. Osim toga, u evro zoni je u martu zabeležena rekordna nezaposlenost, od 12,1 odsto, a inflacija je bila na najnižem nivou za poslednje tri godine.

U Španiji je prošlog meseca bilo nezaposleno 26,7 odsto, a u Grčkoj 27,2 odsto stanovništva.

Novim smanjenjem je osnovna kamatna stopa ECB-a gotovo dostigla kamatnu stopu američkih Federalnih rezervi iz 2008. godina kada se ona približila nuli.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska centralna banka snizila kamatnu stopu na 0,5 posto

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2013

Evropska centralna banka (ECB) snizila je danas osnovnu kamatnu stopu na 0,5 posto , što je najniži nivo do sada. Posljednje smanjenje kamatne stope zabilježeno  je u julu 2012. godine, kada ju je ECB snizila na 0,75 posto. Takvu odluku ECB-a su analitačari već neko vrijeme očekivali, posebno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.