ECB predstavila novu novčanicu od 20 evra

Izvor: GdeInvestirati.com, 25.Feb.2015, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB predstavila novu novčanicu od 20 evra

Evropska centralna banka /ECB/ predstavila je u utorak novu novčanicu od 20 evra, devet meseci pre nego što uđe u opticaj.

ECB postepeno ubacuje nove banknote da bi zamenila one koje su u opticaju od uvođenja jedinstvene monete u januaru 2002. godine.

Početak je bio sa novčanicom od pet evra u maju 2013. godine, te od deset evra u septembru 2014. godine.

Bolja zaštita

"Nova novčanica od 20 evra ući će u opticaj 25. novembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << što će omogućiti vrijeme svim učesnicima u izradi nove banknote", izjavio je predsednik ECB Mario Dragi.

Nove evro novčanice bolje su zaštićene od potencijalnog krivotvorenja i lako proverljive.

Na novoj novčanici je oslikan portret mitske figure Evrope u prozoru.

„Cilj ECB-a je da uvođenjem novih novčanica ide korak ispred falsifikatora. Poslednjih nekoliko godina se nije povećao broj krivotvorenih novčanica“, navedeno je iz ECB-a nakon predstavljanja novačanica od 10 evra.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.