ECB otkupila obveznice vredne 1.000 mlrd. EUR

Izvor: B92, 05.Sep.2016, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB otkupila obveznice vredne 1.000 mlrd. EUR

Frankfurt -- Vrednost obveznica u posedu Evropske centralne banke (ECB), koje je otkupila od vlada zemalja evrozone dostigla prošle nedelje 1.000 milijardi evra.

ECB je otkupljivala obveznice tokom 18 uzastopnih meseci radi podsticanja ekonomije i podizanja inflacije, javlja agencija Rojters.

ECB je u nedelji zaključno sa 2. septembrom otkupila državne zapise u vrednosti od 11,14 milijardi evra, čime je ukupna vrednost hartija od vrednosti u posedu banke porasla na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznos kojise piše cifrom sa 12 nula, navodi britanska agencija.

Ukoliko se uzmu u obzir i korporativne i aktivama pokrivene obveznice, prošlonedeljni ECB-ov otkup je iznosio 13,75 milijardi evra, navodi britanska agencija.

Rojters ocenjuje da su rezultati programa otkupa državnog duga, koji je pokrenut pre godinu i po dana - mešoviti. Naime, bankarsko kreditiranje se oporavilo, ali je, kako navodi britanska agencija, još uvek slabašno, dok je inflacija i dalje zaglavljena na nivou blizu nule.

ECB-ov monetarni komitet će se se ponovo sastati u četvrtak, a predsednik te institucije Mario Dragi bi mogao nagovestiti produžetak šeme otkupa obveznica i posle marta naredne godine, navodi Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ECB za 18 meseci otkupila obveznice vredne 1.000 milijardi evra

Izvor: Blic, 05.Sep.2016

Vrednost obveznica u posedu Evropske centralne banke (ECB), koje je otkupila od vlada zemalja evrozone tokom 18 uzastopnih meseci radi podsticanja ekonomije i podizanja inflacije, dostigla prošle nedelje 1.000 milijardi evra, javlja agencija Rojters...ECB je u nedelji zaključno sa 2. septembrom otkupila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.