ECB opet diže referentnu kamatnu stopu

Izvor: Capital.ba, 04.Maj.2023, 13:48

ECB opet diže referentnu kamatnu stopu

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) danas će podići referentnu kamatnu stopu, a glavna dilema je da li za 25 ili 50 baznih poena. FOTO: ECB Predstavnici Evropske centralne banke će objaviti svoju odluku danas popodne, a predsjednica ECB Kristin Lagard će potom održati konferenciju za novinare. ECB je od jula podigla referentnu kamatnu stopu za rekordnih 350 baznih poena da bi obuzdala inflaciju, a ovo će biti sedmo povećanje zaredom, prenosi Rojters. Glavni cilj, obaranje stope inflacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << na dva odsto, uprkos ovim naporima je veoma udaljen, moguće da će je postići tek za nekoliko godina, navodi agencija. Prema tržišnim procjenama, vjerovatnoća da ECB danas podigne kamatnu stopu za 25 baznih poena je između 75 i 80 odsto. Britanska agencija smatra da je povećanje za 25 baznih poena, odnosno sa tri na 3,25 odsto, najvjerovatnija opcija i da će odluka biti kompromis između konzervativnih “jastrebova”, koji zagovaraju strogu fiskalnu politiku, i umjerenijih “golubica” u ECB. Većinski “jastrebovi” bi prema mišljenju Rojtersa ovog puta mogli da se zadovolje povećanjem kamatne stope za “samo” 25 baznih poena, nakon tri uzastopna mjeseca povećanja od 50 baznih poena. Uslov “jastrebova” je da ECB danas nagovijesti da će referentna kamatna stopa rasti i u budućnosti. Tanjug Чланак ECB opet diže referentnu kamatnu stopu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ECB ponovo podigla kamatu! Euribor najviši od novembra 2008. godine, prognoze za dalje mešovite

Izvor: Blic, 04.Maj.2023

Evropska centralna banka je danas povećala svoju referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena jer nastavlja da se bori protiv rasta potrošačkih cena, sa stopama koje su sada na nivoima koji nisu viđeni od novembra 2008.

Nastavak na Blic...

ECB podigla referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,75 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2023

Evropska centralna banka podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,75 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.