ECB: Kreditiranje raste puževim korakom

Izvor: B92, 25.Feb.2016, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB: Kreditiranje raste puževim korakom

Frankfurt -- Kreditiranje privatnog sektora evrozone neznatno je poraslo u januaru, pokazali su podaci Evropske centralne banke.

Broj odobrenih kredita privatnom sektoru je u januaru na godišnjem nivou porastao za 0,8 odsto, što je blago ubrzanje u odnosu na rast kreditiranja iz decembra od 0,7 odsto, navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.

Kada se pojedine strogo finansijske transakcije izuzmu iz ovih podataka, trend ostaje isti, s rastom kreditiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćinstava i kompanija od 0,6 odsto u januaru u odnosu na decembarsko povećanje od 0,4 odsto.

ECB je lansirala niz mera za podsticanje kreditiranja, među kojima je program otkupa obveznica od vlada članica evrozone, vredan više od 1.000 milijardi evra, koji je nedavno produžila za dodatnih šest meseci u nastojanju da podigne inflaciju.

Predsednik ECB-a Mario Dragi je nedavno nagovestio mogućnost donošenja dodatnih podsticajnih mera na sastanku te institucije u martu, ukoliko inflacija na dobije na zamajcu.

Rast ukupne količine novca u opticaju (M3) ubrzao je u januaru na 5,0 odsto sa decembarskih 4,7 odsto, saopštila je ECB.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.