EBRD ulaže u srpski privatni sektor

Izvor: B92, Beta, 17.Mar.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD ulaže u srpski privatni sektor

Beograd -- EBRD je predstavila srpskim privrednicima svoje aktivnosti u Srbiji, modele finansiranja privatnog sektora, kao i osnovne uslove za finansiranje.

Od 2001. do kraja februara ove godine Evropska banka za obnovu i razvoj je u Srbiji uložila ukupno 1,98 milijardi evra kroz 95 projekta u zemlji i 33 regionalna projekta.

Direktorka EBRD-a za Srbiju Hildegard Gacek podsetila je da je Srbija 2009. godine uspela da ubeleži manji pad bruto domaćeg proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i među malobrojnima je zemljama u regionu za koju se očekuje da ove godine ima privredni rast. "Pravi je trenutak za pripreme za vreme posle krize, bilo to sutra ili za godinu dana", istakla je ona.

Predsednik PKS Miloš Bugarin kazao je da je problem srpske privrede nelikvidnost i da je stoga cilj prezentacije da upozna članove Komore sa modelima finansiranja koje nudi EBRD. Bugarin je posebno ukazao na finansiranje putem učešća u kapitalu koje u Srbiji nije naročito rasprostranjeno.

Oko 40 odsto dosadašnjih ulaganja EBRD-a u Srbiji završilo je na sektoru infrastrukture, 16 odsto u energetici, 21 na finansijskom i oko 25 odsto na sektoru preduzeća.

Strateški prioriteti kreditora u Srbiji su korporativni sektor, infrastruktura i finansijski sektor, a EBRD je u Srbiji finansirao i kompanije Hemofarm, Sevojno, „Bol pekidžing", Formu ideale, Štark, Frikom, Viktorija grupu, Marbo...

EBRD je međunarodna finansijska institucija u vlasništvu 61 države, EU i EIB koja plasira sredstva u javnom i privatnom sektoru u zemljama od centralne Evrope do centralne Azije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.