EBRD ne očekuje skori oporavak

Izvor: B92, Tanjug, 05.Sep.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD ne očekuje skori oporavak

London -- Oporavak ekonomije istočne Evrope biće spor i dugotrajan, uz nastavljeno prisustvo rizika, pre svega u Rusiji, Ukrajini, Letoniji i Mađarskoj.

EBRD je u maju revidirao prognozu privrednog razvoja tog regiona u 2009. i sada očekuje slabljenje od 5,2 odsto, a majska prognoza će verovatno ponovo biti preispitana u oktobru.

"Pojavilo se mnoštvo makroekonomskih pokazatelja koji sada utiču na taj region. Bićemo svedoci dugotrajnog oporavka i, po našem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mišljenju, još je rano za okončanje mera podrške", izjavio je glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof.

"Rusija je veliki znak pitanja, ona je važna i za mnoge druge zemlje u tom regionu. Postoje, sem toga, tri zemlje koje ostaju 'vruće tačke' - Ukrajina, Letonija i Madjarska", ukazao je glavni ekonomista EBRD.

Slabi pokazatelji rasta u evropskim zemljama u razvoju u prvom i drugom kvartalu uticali su na pogoršanje prognoze EBRD. Banka će, i pred toga, verovatno povećati projekciju rasta u istočnoj Evropi u 2010, najavio je Berglof.

U maju je EBRD prognozirao da će privreda istočne Evrope sledeće godine ojačati 1,4 odsto. Bankarska kriza u tom regionu nije tako izražena kao što je pre nekoliko meseci izgledalo, rekao je Berglof i dodao da istočnoevropske članice Evropske unije moraju da umere ambicije vezane za učlanjenje u zonu evra.

"Za većinu tih zemalja moramo razmisliti o putevima njihovog pristupanja. Moramo naći načine za razvoj lokalnih deviznih tržišta", zaključio je ekonomista EBRD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.