EBRD ne kreditira poslove s Rusima

Izvor: Politika, 12.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD ne kreditira poslove s Rusima

Za sada bez dogovora o kreditu EBRD „Srbijagasu”. – Nastavak razgovora najverovatnije 26. januara

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj juče nije odobrila kredit od oko 150 miliona evra „Srbijagasu”, a razlog bi moglo biti to što je kreditor insistirao ne samo na kontroli tog novca, već je tražio i da ima uvid u sve buduće investicije te kompanije, saznaje nezvanično „Politika”.

Iskustvo dosadašnjih pregovora sa EBRD-om potvrđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ta banka hoće do tančina da zna gde završavaju njene pare, insistirajući na tome da novac ne bude ulagan u projekte koje „Srbijagas” radi s Rusijom, tvrdi naš izvor. On podseća da je svojevremeno zatraženo da se deo novca upotrebi za završetak gradnje Podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor”, ali pozajmica nije odobrena, jer je u ceo posao uključen upravo ruski „Gasprom”.

S obzirom na to da „Srbijagas” uglavnom posluje s „Gaspromom”, srpsko javno preduzeće treba da napravi projekte koji nemaju direktne veze s ruskim partnerom. Planirano je da se pare iz kredita EBRD, u nekoliko rata, iskoriste za kupovinu 250 do 300 miliona kubika gasa koji bi bio uskladišten u Mađarskoj, za razvoj gasovodne mreže, uz zaštitu životne sredine.

Deo novca iz kredita namenjen je i za izgradnju novog podzemnog skladišta gasa u Srbiji i za moguće gasno povezivanje sa susednim zemljama.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni narednih dana, a kao novi datum pominje se utorak 26. januar. Iako se očekivalo da će ovo pitanje biti vrlo brzo rešeno, budući da je EBRD sam ponudio novac „Srbijagasu” još pre nekoliko meseci, ispostavilo se da ta transakcija nije puka formalnost, te da je sporan uslov oko kontrole budućih ulaganja. Međutim, ispunjavanje tog uslova moglo bi da dovede do problema sa drugim kreditorima i investitorima u gasne projekte.

J. Petrović

[objavljeno: 13/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.