EBRD: Obveznice u jermenskoj valuti

Izvor: B92, 03.Feb.2014, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Obveznice u jermenskoj valuti

Jerevan -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) lansirala je prvi put u istoriji obveznice izražene u jermenskim dramima.

Obveznice su lansirane u cilju podrške razvoju lokalnog tržišta kapitala i obezbeđivanja sredstava za kreditiranje jermenske ekonomije u lokalnoj valuti.

Jednogodišnje obveznice ukupne vrednosti dve milijarde drama (oko pet miliona dolara) ponuđene su putem aukcije na berzi u Jerevanu 31. januara, navodi EBRD u saopštenju dostavljenom Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
To je prva ponuda obveznica bilo od strane inostranog kreditora ili međunarodne finansijske institucije na berzi Nasdak OMX, kao i prvo izdanje fleksibilnih zapisa na lokalnom tržištu.

"To je veoma važan korak za jermensko tržište kapitala i otvara vrata za nov priliv kapitala u Jermeniju i izbegavanje rizika povezanih sa inostranim valutama", rekao je predsednik EBRD za Jermeniju, Mark Dejvis.

Emisija jermenskih obveznica deo je inicijative EBRD za lokalne valute i tržišta kapitala, lansirane u maju 2010. nakon globalne ekonomske krize u cilju rešavanja problema prevelike zavisnosti od inostranog kapitala.

Prve obveznice u nekoj lokalnoj valuti EBRD je lansirala 1994, kada su emitovane hartije izražene u mađarskim forintama.

Emitovanje obveznica u dramima pruža podršku jermenskom programu reformi, namenjenom smanjenju dolarizacije ekonomije i stimulisanju štednje u lokalnoj valuti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.