Potrebno veliko spremanje Srbije

Izvor: S media, 29.Apr.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno veliko spremanje Srbije

Ministar životne sredine Oliver Dulić izjavio da je skoro svaki kvadrat Srbije prekriven smećem i da je ona čista samo tamo gde niko ne živi zbog čega je neophodno da gradjani promene ponašanje kako bi se taj problem rešio.

"Mislim da je sazrelo vreme da krilatica koja kaže 'planetu nismo nasledili već smo je pozajmili od predaka' zaživi u Srbiji i da postane model razmišljanja i ponašanja", izjavio je Dulić na potpisivanju memoranduma o saradnji sa 112 nevladinih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << organizacija.

NVO će se tim memorandumom, prema Dulićevim rečima, uključiti u akciju ministarstva "Očistimo Srbiju", i izmedju ostalog postati kredibilni izvori informacija o stanju na terenu, bujanju divlje gradnje, nicanju deponija, kradji ptica ....

Dulić je naveo da je došlo vreme da svi zajedno insistiramo naaktivnostima vezanim za poltiku ministarstva i države, kojom se namerava promeniti svest gradjana o tom značajnom pitajnu koje se odražava i na zdravlje.

Prema njegovim rečima, prvi test te saradnje biće 5. jun i akcija "Veliko spremanje Srbije", kada će nadležni pozvati sve gradjane da počiste ono što im smeta.

"Ako osam miliona ljudi toga dana odnese jednu PET flašu u centar za reciklažu, rešićemo problem te ambalaže. Ako isto učine i sa kesama .... frižiderom ili školjkom od fiće ... Imamo priliku da toga dana rešimo većinu naših problema i učinimo Srbiju čistijom", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, tim memorandumom o saradnji stvaramo zajednički i jači front za zdraviju i čistiju Srbiju.

Dulić je podsetio da je Skupština Srbije ratifikovala Arhuskukonvenciju koja podrazumeva uključivanje nevladinog sektora u institucionalne mehanizme prilikom donošenja odluka koje se bave životnom sredinom, te je potpisivajne memoranduma jedna od koraka na tom putu.

Izlažući o značaju očuvanja životne sredine i prirodnih resursa on je posetio da danas nema nijednog važnijeg političkog i ekonomskog dogadaja u svetu koji se ne bavi tim pitanjem, ali je izrazio žaljenje što to nije slučaj i u Srbiji.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji potrebno veliko spremanje

Izvor: RTS, 29.Apr.2010

Skoro svaki kvadrat Srbije prekriven je smećem, rekao Oliver Dulić na potpisivanju memoranduma o saradnji sa 112 nevladinih organizacija. Vreme da krilatica 'planetu nismo nasledili već smo je pozajmili od predaka' zaživi u Srbiji, naveo ministar za životnu sredinu...Ministar životne sredine Oliver...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.