Državna pomoć za nova radna mesta

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna pomoć za nova radna mesta

Beograd -- Radi smanjenja stope nezaposlenosti, država Srbija do 2012. godine izdvojiće dve do tri hiljade evra za svako novo otvoreno radno mesto.

Dvanaest domaćih i stranih kompanija u naredne tri godine u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta u Srbiji uložiće oko 70 miliona evra i tako zaposliti više od hiljadu radnika. Država će, za uzvrat, iz Nacionalnog investicionog plana tim kompanijama za svako otvoreno novo radno mesto dati od dve do tri hiljade evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Država će u narednom periodu nastaviti sa podsticajem otvaranja novih fabrika u Srbiji, a time i novih radnih mesta.

Cilj je da se ovakvom politikom do 2012. godine stopa nezaposlenosti svede na 10 do 12 odsto, objašnjava ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Podsticajna sredstva iz budžeta Srbije biće dodeljivana bespovratno do kraja 2009. godine, rekao je Dinkić i pozvao strane investitore da iskoriste taj period i ulažu u Srbiju jer posle 2009. godine ta sredstava više neće biti dodeljivana.

Ministar zadužen za nacionalni investicioni plan Dragan Đilas podsetio je da je, do sada, na ovaj način otvoreno preko 13 hiljada novih radnih mesta. Sve ove investicije u Srbiji uticale su i na rast plata, čiji je prosek sada oko 400 evra, kaže Đilas.

"Kada budemo imali u Srbiji situaciju da građani imaju takve plate, ali i još veće, a to možemo jedino uz priliv stranih investicija, onda ćemo prestati da se bavimo dnevno političkim temama koje nas svakodnevno zamaraju, onda ćemo se baviti konkretnim stvarima", naveo je Đilas.

Ugovori su potpisani, uglavnom, sa izvozno orijentisanim preduzećima.

Fabrika šinskih vozila "Goša" u naredne tri godine investiraće oko dva miliona evra. "Puštanjem u rad nove linije otvoriće se 180 novih radnih mesta. Do kraja jula puštamo u rad i druge proizvodne linije i time će se broj novih radnih mesta popeti na 300", rekao je Marian Čapkovič iz fabrike "Goša".

"Inače, od trenutka privatizacije "Goša" je povećala broj zaposlenih za 60 odsto. Naš plan je da u narednom periodu postanemo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji", kaže on.

U Inđiji će nove proizvodne pogone izgraditi dve kompanije, dok će ostale novac uložiti u pogone u Leskovcu, Subotici, Kruševcu, Pančevu, Ćićevcu, Zemunu, Bečeju, Mladenovcu, Smederevskoj Palanci i Srpskoj Crnji.

Đelić: Potrebne investicije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je jedan od najvažnijih ciljeva da Srbija izdvoji 10 milijardi evra godišnje za investicije.

"Trećina ove sume trebalo bi da bude izdvojena iz budžeta, druga trećina iz stranih investicija, a ostatak bi bio obezbeđen novim zajmovima", rekao je Đelić u intervjuu za beogradski nedeljnik Ekonomist magazin.

Božidar Đelić (FoNet, arhiv)

Prema njegovim rečima, samo proevropska vlada Srbije moći će da ispuni taj i druge ciljeve Memoranduma o budžetu za 2009. sa projekcijama za 2010. i 2011. godinu, među kojima su makroekonomska stabilnost i privredni rast od 6,5 do 7,5 odsto, kao i smanjenje inflacije.

Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici Vlada Srbije usvojila je 15. maja, kada je bio i zakonski rok za usvajanje tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, od nacionalnog je značaja da Srbija bude spremna za Evropsku uniju do 2012. godine.

"Onda bismo imali dovoljno vremena da se 'udomimo' u novi sedmogodišnji evropski budžet na pravi način, odnosno kao zemlja članica. Makar formalno u Uniju ušli i kasnije", kazao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.