Država se skida s duvana

Izvor: Politika, Beta, 16.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država se skida s duvana

Najveće svetske kompanije na izvozu domaćeg duvana zaradile 12 miliona evra

Pare su zavadile proizvođače duvana u Srbiji s čelnim ljudima Ministarstva poljoprivrede, pa se sada krivične prijave odašilju s obe strane.

Ministarstvo poljoprivrede upravo je saopštilo da je podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Skupštine udruženja proizvođača duvana Milorada Antonića zbog uzbunjivanja javnosti. Pomoćnik resornog ministra Miloš Milovanović izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je krivična prijava podneta posle najava da će to udruženje organizovati nove proteste i podneti krivičnu prijavu protiv Ministarstva jer ono, prema njihovim tvrdnjama, obmanjuje javnost. Razlog za višenedeljne proteste proizvođača duvana i polemiku u javnosti jeste to što Ministarstvo poljoprivrede u agrarnom budžetu za ovu godinu nije predvidelo premije za duvan. Proizvođači duvana mogu da računaju na 12.000 dinara po hektaru, kao i svi zemljoradnici, i pride još na 20.000 dinara. Ukupno 32.000 dinara s obrazloženjem da nema više para u budžetu. Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo proizvođače da pređu na neku drugu proizvodnju, nudeći im pomoć u tome, kao i u preuzimanju dela obaveza prema otkupljivačima duvana.

Čini se, međutim, da nezadovoljstvo uzgajivača duvana nije bezrazložno. Jer, oni su od države prošle godine dobili mnogo veća sredstva. Primera radi, za duvan sorte „virdžinija” i to prve kategorije sledovala je premija od 110 dinara po kilogramu, uz uslov da postignu prinos od najmanje 1.800 kilograma po hektaru. To znači da je proizvođaču po hektaru (računajući da ima i lošije kategorije duvana od prve) isplaćeno najmanje 160.000 dinara.

Politika premija iz prošlih godina dala je rezultate, prinosi su sve bolji, a proizvođači sve specijalizovaniji pa tako među njima ima i onih koji imaju prinose od 2.100 do 2.400 kilograma po hektaru, što znači da im je država davala najmanje 200.000 dinara po hektaru. Iako je uvreženo mišljenje da je gajenje duvana uglavnom zanimanje siromašnijih zemljoradnika, među proizvođačima ima i onih koji pomenutu „virdžiniju” gaje na 30 hektara a preko 90 odsto duvana proizvodi se u Vojvodini.

Uzimajući u obzir navedene iznose, proizilazi da je državna dotacija za proizvodnju duvana u Srbiji za 2009. godinu umanjena najmanje četiri puta u odnosu na prošlu godinu.

Otuda ne čudi što su proizvođači i ove godine tražili da premija za proizvodnju „virdžinije” prve klase bude 1,2 evra po kilogramu, a za drugu 1,05 evra po kilogramu, na nivou prošlogodišnjih.

U Udruženju proizvođača duvana Srbije kažu da je cena krupnolisne „virdžinije” lane iznosila oko 2,5 evra po kilogramu, a na pitanje zašto bi država a ne industrija cigareta trebalo da im plati čak trećinu cene Milorad Antonić uzvraća:

– Šta je tu čudno? Sve države premiraju ovu proizvodnju uprkos tome što u svakoj od njih postoji moćna industrija cigareta. U slučaju da ne dobijemo premiju, naš duvan će biti skuplji i nekonkurentniji pa će ga industrija kupovati na nekom drugom mestu.

Prema podacima koje su dostavili proizvođači, ali i prerađivači duvana, u Hrvatskoj je premija za „virdžiniju” jedan evro po kilogramu, a otkupna cena iznosi 1,37 evra. U Mađarskoj premija iznosi tri evra, a otkupna cena je 0,8 evra po kilogramu, dok je u Španiji premija 2,06, a otkupna cena jedan evro po kilogramu. U Srbiji, kako su naveli, otkupna cena je 1,42 evra po kilogramu.

Industrija cigareta u Srbiji – tri fabrike u stranom vlasništvu i jedna u domaćem više nemaju obavezu da otkupljuju domaći duvan. Međutim, one to čine, ali to ni izbliza ne znači da ga upotrebljavaju u proizvodnji cigareta. Podaci pokazuju da su sve proizvedene količine duvana u Srbiji (oko 9.000 tona) izvezene i da je time zarađeno oko 12 miliona evra. Praktično, proizvođači cigareta preprodaju duvan s obrazloženjem da domaći ne zadovoljava njihove standarde kvaliteta.

Proizvođače duvana nisu zadovoljili ni argumenti da EU počev od 2012. godine ukida premije na duvan. Trenutno se vodi rasprava o eventualnom pomeranju ove granice.

J. Rabrenović

[objavljeno: 17/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tuže predstavnika proizvođača

Izvor: B92, 16.Mar.2009

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podnelo je krivičnu prijavu protiv predsednika Skupštine udruženja proizvođača duvana Milorada Antonića... Kako je saopšteno iz tog ministarstva, krivična prijava je podneta Prvom opštinskom javnom tužilaštvu zato što je Antonić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.