Država sama od sebe kupila Galeniku

Izvor: Mondo, 14.Avg.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država sama od sebe kupila Galeniku

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana danas, država kao većinski vlasnik donela odluku o konverziji duga u vlasnički kapital. Srbija sama od sebe kupila dug u vrednosti od 14,696 milijardi dinara.

Foto: Mondo

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i JP Srbijagas, tako da se pretvaranjem duga prema Republici Srbiji od 10,9 milijardi dinara i 3,8 milijardi prema Srbijagasu, pretvara u akcije Galenike.

Time je država povećala vlasnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << udeo sa 85odsto na oko 93 odsto, i mogla bi da se početkom septembra ponovo okuša u prodaji Galenike.

Mali akcionari bez zaštite

"Broj akcija malih akcionara ostaje nepromenjen, ali je veliko pitanje kolika će biti vrednost akcija nakon privatizacije. Sindikati očekuju od novog vlasnika da ima razumevanja i da ne otpušta radnike već da svojim investicijama i ulaganjem u fabriku zaposli te ljude. Očekujemo i da u samom kupoprodajnom ugovoru budu čvrsto definisane stavke koje će obavezivati novog vlasnika da ulaže i ne otpušta zaposlene", rekao je Tanjugu predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić. Dodaje da su sindikati i mali akcionari imali predlog da se izmeni statut u smislu zaštite malih akcionara, ali to Ministarstvo privrede, Skupština i Nadzorni odbor Galenike nisu prihvatili.

Dugovi bankama iznose oko 71 miliona evra i dogovoreno je ranije, kako kažu sindikati, da se taj dug otplati sa 25 miliona evra "jednokratno u kešu".

Prema rečima predsednika sindikata Nezavisnost u Galenici Zorana Pantelića, Galenici se duguje oko 120 milona evra za isporučene, a nikad plaćene lekove.

"To duguju najveće veledrogerije u to vreme, to su bili Velefarm, BG farm i ostali. Ta sredstva nikada nisu naplaćeni i to je bio jedan od razloga zašto je Galenika došla u tešku finansijsku situaciju".

Naveo je da su sudski postupci u toku i da ne veruje da će se utvrditi "ko je kriv i gde je taj novac otišao".

"Ako bi se sudski postupak i okončao i pronašao novac, kome bi te pare išle, da li deo državi, da li deo zaposlenima ili će otići novom vlasniku", zapitao je Pantelić.

Država je više puta pokušavala da privatizuje Galeniku, a poslednji put je prošle godine raspisala tender za izbor strateškog partnera uz prodaju 25 odsto akcija u vlasništvu države.

Poništen postupak privatizacije Galenike

Novi tender za Galeniku biće raspisan u septembru, a u Ministarstvu privrede za Tanjug kažu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumeva da kupac uz fabriku preuzima deo duga "uz diskont".

"U ovom trenutku je u toku definisanje uslova privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Što se tiče radnika, oni koji se odluče za socijalni program mogu da računaju na 400 evra po godini staža.

Kako objašnjavaju, u postupku pripreme za sprovođenje transakcije, Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za Galeniku, kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma - Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Država povećala vlasnički udeo u Galenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2017

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana danas, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država sada vlasnik oko 93 odsto kapitala...Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća "Srbijagas"...Dug...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.