Država opet puni budžet preko leđa privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Država opet puni budžet preko leđa privrede"

Unija poslodavaca Srbije optužila je danas Vladu Srbije da pokušava da napuni državni budžet "preko leđa" privrede i da je odlukom o smanjenju dnevnica za putovanje u inostranstvo i naplati porez onima koji to ne učine, napravila dodatni problem privatnim preduzetnicima.

Unija je u saopštenju ocenila da će stupanjem na snagu Uredbe o naknadi troškova za službeno putovanje u inostranstvo, prema kojoj je se ne plaća porez na 15 evra za svaki dan proveden van granice države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti napravljen problem onima koji isplaćuju zakonske, odnosno veće dnevnice jer će morati da na razliku plate porez od 10 odsto.

"Zakonom o radu propisano da zaposleni ima pravo na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, a ne u skladu sa Uredbom za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Unija je dodala da je neophodno propisati visinu neoporezivog iznosa dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo zaposlenih u privrednim društvima, uvažavajući realne troškove putovanja u inostranstvo.

"Od ključne važnosti je da neoporezivi iznos predstavlja realne troškove putovanja, jer se propisivanjem nerealno niskog neoporezivog iznosa privreda dodatno opterećuje novim porezima na naknadu troškova zaposlenima, a to će negativno uticati na konkurentnost domaće privrede na inostranom tržištu i njeno poslovanje u celini", navodi se u saopštenju.

Unija je ocenila da izuzetno nizak neoporeziv iznos predstavlja način punjenja budžeta preko leđa privrede i da takva odluka nije mogla biti doneta bez sveobuhvatne analize i uvažavanja svih faktora, a posebno troškova u svakoj pojedinačnoj zemlji ukoliko se radi o realnom određivanju visine dnevnice u inostranstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.