Država najveći dužnik u Srbiji

Izvor: B92, 26.Jul.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država najveći dužnik u Srbiji

Beograd -- Svako četvrto preduzeće u Srbiji kasni sa otplatom kredita. Najveći dužnik je sama država.

U prva četiri meseca broj onih koji ne plaćaju obaveze na vreme veći je za 11 odsto, a da bi naplatili ono što su prodali privrednicima u Srbiji potrebno je 129 dana.

Iako je dug prema preduzećima od početka godine do sada smanjen za nekoliko stotina miliona evra, obaveze države prema privredi su u ovom trenutku, prema javnim podacima, oko milijardu i sto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona evra.

"Ja sam čovek iz privrede, ja tačno vidim gde je problem. Problem je u tome što priča kako sada treba da izgleda srpska privreda je neodrživa. Tu se nešto mora drastično promeniti", kaže vlasnik MK komerca Miodrag Kostić.

Slobodan Vučićević iz Droga Kolinske navodi da u srpskoj privredi ima velikih problema.

"Oseća se pad kupovne moći stanovništva. Smanjuju se prihodi i profitabilnost, kurs u značajnoj meri utiče i na pad kupovne moći i na poslovanje preduzeća. Nažalost, moram da konstatujem da je situacija teža nego prošle godine", navodi Vučićević.

Poseban problem je što realnu privredu opterećuju dugovanja odnosno potraživanja između firmi. U vrtlogu međusobnog odnosa mnogo je kompanija, i ta dugovanja i obaveze su oko milijardu i po evra. Država je do sada, preko kredita za likvidnost upumpala, 730 miliona evra koje je iskoristilo oko 10 000 preduzeća.

„Tako da je to zaista mera koja je i prošle i ove godine pomogla našoj privredi da u uslovima krize opstane i lakše se izbori sa uslovima koji važe na tržištu, da prežive u uslovima krize i da spremni dočekaju kraj krize, odnosno mnogo spremniji nego što su bili", kaže Nebojša Ćirić, državni sekretar Ministarstva ekonomije.

Stručnjaci smatraju da to nije dovoljno, a da ni veća količina novca ne bi rešila problem.

„Kada govorimo o likvidnosti, primarni problem je u preduzećima. Sa druge strane država treba da obezbedi potreban nivo monetizacije, odnosno dovoljnu količinu novca u opticaju. Ako bismo sada problem nelikvidnosti pokušali da rešimo monetizacijom, bili bi u sledećem problemu, to bi generisalo inflaciju", kaže dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić.

Od januara do maja u Srbiji je ugašeno nešto manje od 1.400 preduzeća, što je za 1,6 odsto više nego u istom periodu lane, pokazuju podaci Republičkog zavoda za razvoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država duguje privredi 1.1 milijardi evra

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jul.2010

BEOGRAD - Iako je dug prema preduzećima od početka godine do sada smanjen za nekoliko stotina miliona evra, obaveze države prema privredi su u ovom trenutku, prema javnim podacima oko milijardu i sto miliona evra.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.