Država direktno prodaje zemljište

Izvor: Politika, Tanjug, 11.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država direktno prodaje zemljište

Svim investitorima stvara se mogućnost da direktno od vlasnika kupuju građevinsko zemljište, eliminišući posrednike

Svi domaći i strani investitori uskoro će moći direktno od države i opština da kupuju građevinsko zemljište u Srbiji, izjavila je pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Aleksandra Damnjanović Petrović, najavljujući da će do kraja januara Vlada Srbije razmatrati uredbe koje će to omogućiti . „Svim investitorima, bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oni domaći ili strani, mali ili veliki, stvara se pravna mogućnost da direktno od vlasnika kupuju građevinsko zemljište, eliminišući time posrednike u prometu nepokretnosti”, rekla je pomoćnica ministra na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije.

Na skupu su predstavljeni Nacrt uredbe o kriterijumima i postupku za utvrđivanje visine naknade po osnovu konverzije prava za lica koja imaju pravo na konverziju uz naknadu i Nacrt uredbe o uslovima i načinu za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine i za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta bez naknade, koje bi prema rečima Aleksandre Damnjanović Petrović, trebalo do kraja meseca da se nađu pred vladom.

Prvi put posle 1958. godine predviđena je mogućnost privatne svojine na gradskom građevinskom zemljištu, podsetila je ona, napominjući da će uredbama biti precizirani kriterijumi radi smanjivanja mogućnosti za korupciju.

Kako je objasnila, država, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, vlasnici su na gradskom građevinskom zemljištu. „Stvara se mogućnost da svi vlasnici građevinskog zemljišta u javnoj svojini mogu njime samostalno raspolagati – direktno prodavati i davati u zakup građevinsko zemljište”, navela je ona, ukazujući da se to odnosi i na najavljeni projekat masovne izgradnje neprofitnih stanova, koji bi prema ranijim najavama trebalo da počne u martu.

Ona je ocenila da bi cene zemljišta trebalo uskoro da padnu, što će uticati na smanjenje cena stambenog kvadrata, s obzirom da zemljište u toj ceni učestvuje 25 odsto.

Prema njenim rečima, uredbom će biti obuhvaćena izgradnja objekata socijalnog stanovanja, ekonomski razvoj, uređivanje komunalnih delatnosti kroz izgradnju potrebnih objekata.

Predstavnici investitora su na okruglom stolu optužili Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje da sprovodi reviziju privatizacije, napominjući da su pre donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji imali problem da objasne stranim investitorima šta znači pravo korišćenja zemljišta, a sada ne mogu da im objasne zašto moraju još jednom da plate to isto pravo.

Predstavnici pojedinih firmi su istakli da ne žele da budu vlasnici zemljišta, već da zadrže svoje pravo koje su već platili i koje im je država garantovala.

Savetnik u Odboru za građevinu PKS Aca Popović je kazao da uredba o konverziji zemljišta otvara pitanje koliko će biti ukočen postupak investiranja. „Ulazimo u jedan vrlo komplikovan proces, ali taj postupak ide u pravcu privlačenja neophodnih stranih investicija, odnosno postavlja se pitanje da li će rešavanje imovinskih odnosa biti privlačno za strane investitore”, rekao je Popović.

Tanjug

[objavljeno: 12/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.