Kompanija Droga Kolinska na prodaju

Izvor: B92, Beta, 04.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija Droga Kolinska na prodaju

Ljubljana -- Rok za dostavljanje neobavaezujućih ponuda za 48 odsto akcija Merkatora istekao je u ponoć, a ponudu je predala i srpska kompanija Delta Holding.

Prema pisanju slovenačkih medija, za kupovinu Merkatora je zainteresovano 10 do 15 kupaca, koji su predali ponude. Slovenački portal 24ur.com objavljuje da je srpski Delta Holding već potvrdio da je dao ponudu za kupovinu, a da je, nezvanično, među ostalim ponuđačima i hrvatski Agrokor.

Slovenački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list "Finance" piše da "srpski tajkuni neće uspeti da kupe Merkator", pozivajući se na pisanje hrvatskog Business.hr, koji je objavio da je Agrokor, u vlasništvu Ivice Todorića, tako finansijski iscrpljen, da mu savetnici već predlažu prodaju njegovog trgovačkog lanca Konzum.

Isto tako, prema srpskim izvorima "Financi", probleme ima i Delta Holding Miroslava Miškovića, koji nezvanično ima oko 750 miliona evra zajmova, koje teško finansira.

"Finance" dodaju i da, u krugu investicionih bankara, postoji sumnja da vlasnici Merkatora misle ozbiljno, s obzirom na nejasan javni poziv i lošu situaciju na finansijskim tržištima. Bankari sumnjaju i da je na raspis stigla "dovoljno kvalitetna ponuda, koja bi zadovoljila apetite pivare Boška Šrota".

Naime, bankari smatraju da bi, zbog loše situacije na finansijskim tržištima, potencijalni kupac teško uspeo da skupi 600 miliona evra, koliko je Merkator vredan na berzi, dok prema informacijama lista "Finance", prodavci očekuju bar 300 evra za deonicu Merkatora, što je skoro duplo više od trenutne vrednosti akcije na Ljubljanskoj berzi.

U drugoj fazi prodaje Merkatora, moći će da ušestvuju samo oni ponuđači, koje prodavci ocene kao primerne i pozovu ih na saradnju u daljim postupcima, kada će im biti omogućen i detaljni pregled poslovanja Merkatora, na osnovu kog će moći da predaju obavezujuću ponudu.

Rok za predaju obavezujućih ponuda biće poznat na početku naredne faze prodaje, dok će treća faza početi otvaranjem obavezujućih ponuda.

Prodavci Merkatora su, u svojoj ponudi za prodaju, zadržali pravo da u bilo kojoj fazi postupka prodaje pozovu ponuđače da dopune svoje ponude, kao i da sa njima obave pregovore i bez ikakve odštete bilo kada prekinu postupak prodaje ili pregovora, čak i ne navevši razlog za to. Istovremeno se prodavci nisu obavezali ni da će biti dužni da sklope ponudu o prodaji akcija Merkatora.

Najveći slovenački trgovac Merkator je u većinskom vlasništvu Pivovarne Laško, koju vodi Boško Šrot i Infond Holdinga, koji je većinski vlasnik Pivovarne Laško. Vlasnici do zaključivanja postupka neće davati službene informacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prodaje se Droga Kolinska

Izvor: Mondo, 04.Feb.2009

Predsednik Uprave Droge Kolinske Slobodan Vučićević izjavio je da je planirano da se većinski udeo te slovenačke kompanije ponudi na prodaju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.