Dragin: Rešićemo probleme zaostalih dugovanja brzo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Rešićemo probleme zaostalih dugovanja brzo

BEOGRAD - U narednih mesec dana trebalo bi da bude rešen problem zaostalih dugovanja poljoprivrednih proizvođača prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Prema njegovim rečima, u toku su razgovori sa Ministarstvom finasija i Ministarstvom za rad i socijalna pitanja o reprogamiranju, ili čak mogućnosti otpisivanja, prethodnog duga poljoprivrednika.

"Poljoprivredni proizvođači duguju penzijskom Fondu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre svega zato što za vreme sankcija nisu imali novca da uplaćuju u njega", kazao je on novinarima i ocenio da "džava tada ni na koji način nije pomagala poljoprivrednu proizvodnju i samim tim oni nisu imali interese da ulaze u aranžmane sa njom".

Dragin je istakao da "država u ovom trenutku može i mora da pomogne poljoprivrednicima" i dodao da će oni moći da, bez obzira na dugove koji su ostali iz prethodnih godina, naprave presek i krenu u novu godinu bez prethodnih zaduženja.

Ne može sve odjednom

"Ukoliko budemo tražili od poljoprivrednika da u jednom trenutku izmire sve svoje prethodne obaveze, oni neće ni početi da uplaćuju penzijsko i socijano osiguranje, jer nemaju novca za tako velike izdatke", naglasio je on i dodao da im treba omogućiti da se na adekvatan način penzijski, odnosno socijalno osiguraju.

Kada je reč o dinamici isplate subvencija za poljoprivrednu prozivodnju zaostalih iz 2008. godine, Dragin je rekao da se ministarstvo trudi da u prvom kvartalu ove godine isplati sve dugove iz prethodne godine.

Potrebna Agencija za agrarna plaćanja

"Neke obaveze su, nažalost, prešle u ovu godinu, pre svega za voćarstvo, kao i za tovna grla, odnosno premije za mleko i duvan", kazao je on.

Dragin je kazao da je nova administracija u tom ministarstvu prošle godine zatekla izuzetno visoka dugovanja i minus u budžetu koji je tad bio oko sedam milijardi dinara, a u ovom trenutku je narastao na 12 milijardi dinara.

"Da bi ubuduće mogli da imamo daleko bolju dinamiku plaćanja, moramo da osnujemo Agenciju za agrarna plaćanja i tako omogućimo daleko lakši put poljoprivrednika do njihovih zasluženih subvencija", zaključio je Dragin.

Uloga samouprave

On je podsetio i da je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da u svakoj opštini u Srbiji osnuje Fond za razvoj poljoprivrede koji će funkcionisati u okviru lokalne samouprave, a ministarstvo će na osnovu programa rada tog fonda odobravati sredstva.

"Same opštine će iskoristiti komparativne prednosti njihovog regiona i na taj način usklađivati svoje kreditne linije sa onim što je potrebno poljoprivrednicima u tom regionu i mestu", objasnio je Dragin.

Cilj - decentralizacija

On je istakao da se na taj način obavlja decentralizacija državnih sredstava i davanje opštinama mogućnosti da određuju na koji će način kreditirati poljoprivrednu prozivodnju, kao i iskorišćenje komparativnih prednosti određenog regiona za poljoprivrednu proizvodnju.

"Ministarstvo će postavljati uslove ukoliko te opštine žele da dobiju sredstva za svoje lokalne fondove, a to je pre svega da sve kreditne linije budu na nivou dva odsto kamate na godišnjem nivou i nula posto kamate za vreme grejs perioda", dodao je Dragin.

Fondovi će biti finasirani iz republičkog budžeta u prvoj godini 50 odsto, dok će se u sledeće dve godine taj udeo Ministarstva poljoprivrede smanjivati, jer je reč o rivolvnig fondovima, objasnio je Dragin i dodao da je ministarstvo sa više opština u Srbiji u ovom trenutku organizovalo i osnovalo 23 fonda za razvoj poljoprivrede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragin: Pomoć oko penzija

Izvor: B92, 25.Jan.2009

Beograd -- Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da bi za mesec dana trebalo da se reši problem dugovanja poljoprivrednika Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje... "U ovom trenutku mislimo da država može i mora da pomogne poljoprivrednicima, koji su 90-ih godina (prošlog veka) hranili celu...

Nastavak na B92...

Dragin:Pomoći ćemo poljoprivrednicima oko penzija

Izvor: Kurir, 25.Jan.2009

BEOGRAD, 25. janauar 2009. (Beta) - Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je danas da bi u narednih mesec dana trebalo da se završi plan za rešavanje problema dugovanja poljoprivrednika Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje. "U ovom trenutku mislimo da država može i mora da pomogne...

Nastavak na Kurir...

Plan za rešavanje problema dugovanja poljoprivrednika

Izvor: Poslovni magazin, 26.Jan.2009, 11:37

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je da bi u narednih mesec dana trebalo da se završi plan za rešavanje problema dugovanja poljoprivrednika Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje."U ovom trenutku mislimo da država može i mora da pomogne poljoprivrednicima, koji su 90-ih godina...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.