Dragin: Nije smanjena proizvodnja mleka

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2010, 03:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Nije smanjena proizvodnja mleka

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin rekao je da pravog razloga za nestašicu mleka nema, jer proizvodnja nije smanjena.

On je za beogradsku "Politiku" rekao da je u protekle tri godine stočni fond smanjen za deset odsto, međutim, krave su zamenjene sa visoko produktivnim grlima.

"Prošle godine bilo je čak viška mleka i mlekare su tražile pomoć države koja im je otkupila 300 tona mleka u prahu", podsetio je ministar.

Dragin je rekao da ga je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nestašicu mleka optužio jedan investicioni fond koji ima dve odluke antimonopolske komisije da je monopolista.

"Oni (Salford) imaju 60 odsto prerađivačkih kapaciteta i njihovi zvanični podaci proizvodnje pokazuju da 'guraju' sirovo mleko u dugotrajne proizvode", kazao je ministar Dragin.

Prema njegovim rečima, Goran Ljubičić koji je kupio pa zatvorio pet mlekara u Srbiji -u Pančevu, Nišu, Senti, Kragujevcu i Pirotu - sada je Salfordov direktor za Bosnu i Hercegovinu. "Očigledno da je to bio način da jedan strani investicioni fond (Salford) obezbedi monopolski položaj, rekao je ministar i dodao da je monopol dokaziv.

Salford svuda u regionu plaća mleko 28 evrocenti, u EU cena sirovog mleka je 32 evrocenta, a oni su povećali sa 25 na 28 dinara, kazao je ministar. "Druge mlekare kojima neću da pravim reklamu plaćaju preko 30 dinara za litar. Njihov je cilj da podignu cene u maloprodaji, a da poljoprivredniku daju što manje", dodao je Dragin.

Prema njegovim rečima, Salford je pre tri godine plaćao mleko 34 dinara, terao farmere da uzmu kredit za modernizovanje. Kad su uzeli kredite i stavili kuće pod hipoteke snizio im je cenu mleka.

Ministar je istakao da, ukoliko bude finansijskih mogućnosti subvencija će se povećati s 1,5 dinar na dva dinara po litru mleka.

"Da je na vreme država stala iza ministarstva poljoprivrede pre mesec i po dana kada smo govorili o kartelisanju u prehrambenoj industriji i šta će iz njega da izađe sad bi bili u drugačijoj poziciji. Zahvalan sam što su se ministarstvo trgovine i premijer uključili", istakao je on.

Prema Draginovim rečima, cilj podsticajnih mera u poljoprivredi je da se pomogne srpskom poljoprivredniku da izdrži period tranzicije, da postane konkurentan evropskom.

"Zato subvencije dajemo isključivo poljoprivredniku", istakao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragin: Nije smanjena proizvodnja mleka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2010

BEOGRAD -..Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin rekao je da pravog razloga za nestašicu mleka nema, jer proizvodnja nije smanjena...On je za"Politiku" rekao da je u protekle tri godine stočni fond smanjen za deset odsto, međutim, krave su zamenjene sa visoko produktivnim grlima..."Prošle godine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.