Dragi: ECB spreman na nove mere

Izvor: B92, 06.Nov.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragi: ECB spreman na nove mere

ECB aktivno radi na pripremi dodatnih mera za sprečavanje deflacije u evrozoni, koje će stupiti na snagu ukoliko to bude neophodno, rekao je Mario Dragi.

"Upravni odbor ECB dao je zadatak timu banke i komitetima Evrosistema da pripreme dodatne mere. Uzimajući u obzir nove informacije i analize, odbor će pomno pratiti i konstantno procenjivati monetarnu politiku koju sprovodi. Ukoliko inflacija ostane niska suviše dugo, nećemo se libiti da upotrebimo nekonvencionalne instrumente >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okviru našeg mandata", kaže Dragi.

ECB je na današnjem redovnom mesečnom sastanku zadržala ključnu kamatnu stopu na 0,05 odsto, kamatnu stopu na depozite na minus 0,20 odsto i graničnu kamatnu stopu na 0,30 odsto.

Kao jedna od dodatnih mera razmatra se takozvano kvantitativno labavljenje, odnosno kupovina velikog obima državnih obveznica, što praktikuju centralne banke širom sveta. ECB je dosad izbegavala tu praksu zbog političke osetljivosti oko teme uplitanja centralne banke u državnu potrošnju u Evropi.

Ranije danas, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala je ECB da pojača podršku ekonomiji evrozone kroz kvantitativno labavljenje, navodeći da usporavanje ekonomija monetarne unije predstavlja rizik po globalni privredni rast.

ECB je podsticaje privredi, u cilju jačanja kreditiranja i investicija, do sada mahom pružala u vidu kupovine obveznica osiguranih imovinom i korporativnih obveznica. Banka je poručila da bi kroz takve oblike pomoći mogla da ulije oko bilion evra u privredu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska centralna banka u borbi protiv deflacije

Izvor: Blic, 06.Nov.2014

Evropska centralna banka (ECB) aktivno radi na pripremi dodatnih mera za sprečavanje deflacije u evrozoni, koje će stupiti na snagu ukoliko to bude neophodno, izjavio je danas predsednik banke Mario Dragi..."Upravni odbor ECB dao je zadatak timu banke i komitetima Evrosistema da pripreme dodatne mere....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.