Dr Propast: Stanje? Dobro. U dve reči? NIJE dobro

Izvor: B92, 09.Jul.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Propast: Stanje? Dobro. U dve reči? NIJE dobro

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao Doktor Propast održao je predavanje o najvećim izazovima svetske ekonomije.

Predavanje je održano na Međunarodnom finansijskom kongresu u SanktPeterburgu, a Rubini je počeo svoje izlaganje šalom:

"Kažu da su Gorbačova pitali, kada je došao u posetu SAD, u kakvom stanju je ekonomija Rusije, a on je odgovorio jednom rečju: Good. Zapadni lideri su ga pitali da objasni bar u dve reči, i on je precizirao: Not good".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Po rečima Nurijela Rubinija, svetska ekonomija se sada nalazi u sličnom stanju.

"Dobre vesti za svetsku ekonomiju sastoje se u tome da je nakon finansijske krize 2008. godine počela recesija, posle čega je usledio ekonomski uspon", rekao je ekonomista.

Kineska ekonomija je usporila tempo rasta, ali nije doživela kolaps, zahvaljujući čemu je izbegnuta druga globalna recesija.

"Bregzit je i dalje regionalni, a ne globalni šok. On se ne može uporediti sa bankrotom LB čime je 2008. godine pokrenut svetski kolaps", uveren je Rubini.

Prema njegovim rečima, svetska tržišta su umereno reagovala na rezultate glasanja u Britaniji. Bregzit je, doduše, već izazvao veću finansijsku nestabilnost i slabljenje japanskog jena, ali uticaj britanskog referenduma na aktive SAD i zemalja u razvoju dosad je bio prilično ograničen. Pa ipak, dalje posledice mogu biti daleko ozbiljnije, jer Bregzit može izazvati lančanu reakciju.

"Želja Velike Britanije da napusti EU može prouzrokovati dezintegraciju snaga u Evropi", smatra Rubini.

Bregzit je kriza koja može ugroziti jedinstveno tržište EU i dovesti do raspada Šengenskog sporazuma, smatra poznati ekonomista.

"Pretpostavimo da će Velika Britanija izaći iz EU. Tada će se Škotska i Severna Irska takođe poželeti da se odvoje. U skladu sa takvim scenarijem i Katalonija će se poželeti da se odvoji od Španije. Švedska i Danska mogu reći da je Evropa bez Velike Britanije evrozona, a one ne žele biti u evrozoni, pa će se i one odvojiti ", smatra Rubini.

Pored toga, zemlje EU su umorne od politike čvrste ekonomije. Po Rubinijevim rečima, najviše štete od Bregzita će imati privreda Velike Britanije, koja će se suočiti s usporavanjem privrednog rasta i slabljenjem investicione aktivnosti.

"I pored postojećih sistemskih problema, u Rusiji je tekući ekonomski sistem daleko manje ranjiv i stabilniji je nego što je bio pre nekoliko godina. Tokom protekle dve godine ruska ekonomija nije patila samo zbog zapadnih sankcija i pada cena goriva, već i zbog sporijeg rasta privrede Kine", smatra Rubini.

Prema njegovim rečima, već u najskorije vreme ruska ekonomija može zabeležiti rast od 1-2%.

"Za razliku od Saudijske Arabije, koja smatra da je pad cena nafte privremena pojava i ništa ne preduzima, Rusija je dobro reagovala", smatra Rubini.

Rubini smatra da Rusiju i dalje najviše ugrožavaju smanjeni prihodi stanovništva i socijalna nestabilnost.

Pored toga, i dalje su prisutni globalni rizici koji su karakteristični za zemlje u razvoju.

"Danas od globalizacije imaju koristi zemlje koje poseduju visoko kvalifikovane stručnjake, sposobne proizvoditi tehnički složenu robu. Zemlje sa nisko kvalifikovanom radnom snagom gube trku u globalizaciji", kaže Rubini.

S druge strane, starenje stanovništva u razvijenim zemljama redukuje investicije, smanjuje dinamiku potrošnje robe i koči rast svetske ekonomije. Stanovništvo ne stari samo u SAD i Japanu, nego i u Kini i Rusiji, smatra Rubini. Pa ipak, po njegovim rečima, današnji globalni rizici ne mogu izazvati novu svetsku krizu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dr Propast objasnio: Pacijent nije dobro!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2016

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao Doktor Propast, održao je predavanje o najvećim izazovima svetske ekonomije gde je objasnio da njeno stanje nije dobro...Predavanje je održano na Međunarodnom finansijskom kongresu u Sankt Peterburgu, a Rubini je počeo svoje izlaganje šalom:..- Kažu da su...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.