Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvola za rad za kesu evra?

Beograd -- B92 je istraživao kako i zbog čega Centralna banka oduzima poslovnim bankama dozvole za rad.

Povod su tvrdnji direktora Kreditno-eksportne banke da mu je guverner NBS Radovan Jelašić tražio dva miliona evra za vraćanje dozvole za rad toj banci. U Udruženju banaka Srbije kažu da je mala verovatnoća da se sa punim koferom evra dobije dozvola za rad.

U poslednjih pet godina bez dozvole za rad ostalo je 27 banaka. Nijednoj od njih Narodna banka nije vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oduzete dozvole. Veroljub Dugalić, sekretar Udruženju banaka objašnjava za B92 da nijedan funkcioner Narodne banke ne odlučuje sam o tome da se banci dozvola oduzme ili vrati, pa je samim tim i priča o mitu na ovaj način malo verovatna: "Najpre su tu ovlašćena lica koja imaju uvid u poslovanje banke, pa njihovi rukovodioci, pa viceguverner koji je zadužen za sektor kontrole. Previše lica u lancu, nije sve to tako jednostavno izvesti, ne kažem da je nemoguće, ali je previše osoba uključeno", kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije.

Do sada je bilo sukoba nadležnosti između Narodne banke i sudova koji su, recimo, u slučaju Astra banke devet puta poništavali odluke o oduzimanju dozvole za rad. Za vreme mandata guvernera Jelašića Narodna banka oduzela je dozvole za rad samo Raj banci i Kreditno-eksportnoj banci, jer, prema rečima Đorđa Jevtića iz Sektora za kontrolu i nadzor banaka u Narodnoj banci, one nisu ispunjavale ključni od 11 neophodnih uslova - na svojim računima nisu imale propisanih 10 miliona evra: "Narodna banka nema baš obvičaj da vraća dozvole za rad jer ta instutucija pravno gledana i ne postoji", kaže Đorđe Jevtić.

Nakon afere o navodnom podmićivanju sada već bivšeg viceguvernera Simića, Narodna banka donela je novi Pravilnik po kome će se snimati svi sastanci kojima prisustvuju guverner, viceguverner ili generalni sekretar, izuzimajući razgovore sa predstavicima drugih državnih organa. Tonski zapisi sa sastanka čuvaće se u kabinetu guvernera i biće označeni kao "službena tajna" ili "strogo poverljivo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.