Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovršava se skladište gasa

Beograd -- Skladište podzemnog gasa u Banatskom dvoru biće završeno u januaru 2007. godine.

Kako je najavljeno iz Javnog preduzeća Srbijagas na drugom energetskom skupu "Energetska budućnost Balkana - investicije gde i kada", u julu skladište će početi da se puni prvim količinama jastučastog gasa koje je neophodno za njegovo komercijalno korišćenje.

U Srbijagasu kažu da su u toku pregovori sa sa potencijalnim investitorima kako bi se obezbedilo još 11,3 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona evra koja nedostaju da se skladište osposobi za komercijalnu upotrebu.

Skladište podzemnog gasa u Banatskom dvoru trebalo bi da punim kapacitetom počne da radi tek 2014. godine: "Pored toga neophodno je da sa vladom nađemo rešenje za iznalaženje stranog partnera ili domaćeg koji bi nam ponudio mogućnost zajedničkog ulaganja za neophodne količine jastučastog gasa, 150 miliona kubnih metara koji su potrebni da počnu da se utiskuju u julu mesecu kako bi naredne zime mogli da eksploatišemo i komercijalno naše sklonište gasa", objašnjava Miloš Saramandić, izvršni direktor za investicije Srbijagasa.

Još nije poznato koliko je tačno sredstava potrebno za završetak projekta, jer je prošle godine, kada je pravljena studija za izgradnju skladišta, 1.000 kubnih metara gasa koštalo 118 dolara a sada preko 250 dolara. Do sada veliko interesovanje pokazali su ruski Gaseksport, mađarski Mol i nemački EON.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.