Dostigli smo novi apsolutni rekord

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 22:02

"Dostigli smo novi apsolutni rekord"

Broj zaposlenih u Španiji je u drugom kvartalu bio najveći u istoriji, a nezaposlenost najniža u 15 godina.

Prema podacima španskog Nacionalnog instituta za statistiku (INE), broj zaposlenih je u odnosu na prvi kvartal porastalo za 603.900 ljudi, na istorijski rekord od 21,05 miliona ljudi.

Pored toga, nezaposlenost u drugom kvartalu je naglo opala, za 365.300 ljudi, na 2,76 miliona ljudi, što je najniže od 2008. godine, prenosi El Pais.

Stopa nezaposlenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kvartalno pala sa 13,3 odsto na 11,6 odsto. U prvoj polovini godine su takođe zabeleženi odlični rezultati, a ovaj period je bio jedan u najboljih u istoriji za zapošljavanje, pošto je od januara do juna otvoreno 592.800 radnih mesta - duplo više nego u istom periodu lane.

U prethodnih šest godina — ignorišući 2020. godinu zbog njenog distorzivnog efekta, kada je broj zaposlenih pao za milion zbog pandemije — zaposlenost je porasla u proseku za 405.380 ljudi.

"U Španiji radi već 21 milion ljudi. Dostigli smo novi apsolutni rekord", poručio je na Tviteru vršilac dužnosti premijera Španije, Pedro Sančez, koji je rekao da su ovi podaci "izvanredni" i da oni "pokazuju snagu španske ekonomije".

Ministarka za ekonomska pitanja, Nadia Kalvinjo, je naznačila da je privatni sektor "glavni motor otvaranja radnih mesta u celoj zemlji“ i istakla kvartalni rast od skoro 100.000 samozaposlenih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.