Došli smo na dno, red je da krene

Izvor: B92, 13.Jul.2014, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došli smo na dno, red je da krene

Beograd -- Srbija je došla na samo dno Evrope, a da bi se to zaustavilo moraju se sprovesti oštri rezovi, kaže za B92 ekonomista Nebojša Savić.

"Mi 30 godina unazad pokušavamo da sprovedemo mere, ali nikada nismo imali dovoljno snage i volje da ih do kraja sprovedemo što je stalno dovodilo do toga da se stanje pogoršava, da se životni standard urušava. Tako smo dospeli na samo dno Evrope. Moramo da prekinemo tu tendenciju i zbog toga je bolje da se sada preduzmu bolni rezovi", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Savić koji je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Govoreći o izmenama zakono o radu, Savić kaže da će on konačno omogućiti stranom kapitalu da uđe u zemlju, ali i da omogući nova zapošljavanja.

"Već dugo su naše reforme bile zaglavljene na Zakonu o radu. Na to su upozorili i strani investitori ali i domaći privrednici. To je do sada bila ključna prepreka kapitalu i ona je sada konačno uklonjena", kaže Savić.

Prema njegovim rečima, usvojeni predlog novog nacrta o zakonu o radu, omogućiće poslodavcima da smanje armiju mladih koji su nezaposleni, ali će pomoći i radnicima koji su pred krajem radnog veka, a koji nisu mogli da se zaposle.

"Najbolje je omogućiti poslodavcima da zapošljavaju nove ljude, a to im upravo ovaj Zakon o radu omogućava", zaključuje Savić.

Da podsetimo, za dva dana prvi zakon iz reformskog paketa ulazi u Skupštinu, zakon koji je javnost podelio na suprotstavljena mišljenja. Poslanici će raspravljati o Zakonu o radu, a Vlada, kako kaže ministar rada Aleksandar Vulin, ima samo jednu poruku.

"Ne može biti Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj se ništa ne menja. Ako je Srbija najbolja, najuspešnija, hajde da ne menjamo ništa. Bojim se da nije, a pošto nije, onda ćemo morati da menjamo", rekao je on.

Međutim sindikati ne odustaju. Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost najavljuju proteste postavljanjenm šatora ispred Skupštine u kojima će se celodnevno dežurati.

S druge strane, Američka privredna komora u Srbiji pozdravila je Zakon o radu i taj potez Vlade tumači kao prvi korak u odlučnom sprovođenju neophodnih reformi. I iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj poručuju da će to biti zakon koji će privredu osloboditi nepotrebnih okova administracije i dati joj šansu da preživi krizne periode .

Reforme ne možemo da izbegnemo poručuju stručnjaci.

Na predsedništvu SNS-a Zakon o radu podržan je jednoglasno. Naprednjaci poručuju da je bolji od važećeg i ali da najviše ide u prilog mladima i nezaposlenima. Članovi Predsedništva smatraju legitimnim pravo okupljanja ispred Skupštine, ukoliko se ne remeti javni red i mir. I oni su imali ideju za utorak, ali se s njom nije složio lider stranke.

Naprednjaci su doneli odluku i da se, ipak, uskoro okupe. 3. avgusta obratiće se javnosti sa rezultatima koje je Vlada ostvarila za 100 dana rada i, kako kažu, oni će biti upoređivani sa onim što je premijer najavio u ekspozeu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.