Domaćinski: Višak u kasi posrnuloj aviokompaniji

Izvor: B92, 08.Dec.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćinski: Višak u kasi posrnuloj aviokompaniji

Podgorica -- Vlada Crne Gore namerava da dodatnih 5,2 miliona evra izdvoji za nacionalnu avio-kompaniju Montenegro erlajns.

Zahvaljujući tome što je prihodovala 90 miliona više nego prošle godine, pa ima viška novca u budžetu, Vlada je odlučila da pomogne siromašnima, Montenegro Airlinesu, Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, Železničkom prevozu…

Domaćinska raspodela novca omogućena je rebalansom budžeta za 2017. godinu, u iznosu od 9,5 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Vlada je radila dobro, u državnu kasu je uloženo više novca, a i z nje potrošeno manje nego u prethodnom periodu. Za prvih 11 meseci prihodovali smo 64 milion evra više nego za uporedni period prethodne godine. Očekujemo da će prihodi do kraja godine biti oko 30 miliona veći nego što nam je plan, odnosno blizu 90 miliona veći u odnosu na prethodnu godinu”, kazao je resorni ministar Darko Radunović na konferenciji za medije.

Prema projekcijama, izdaci će do kraja godine biti manji za oko 50 miliona u odnosu na prošlu godinu.

“I ono što mi smatramo najvažnijim: deficit će biti niži za 2,7 odsto u odnosu na projekcije iz Fiskalne strategije i do kraja godine će iznositi 3,7 odsto BDP-a“, rekao je ministar finansija.

Zato je Vlada donela odluku o rebalansu budžeta u iznosu od 9,5 miliona evra. Ta sredstva će biti upućena gde su najpotrebnija.

“U Zakonu koji je upućen Skupštini na usvajanje po skraćenom postupku sredstva su izdvojena za Ministarstvo ekonomije u iznosu od jedan milion evra – za subvencije za proizvodnju i pružanje usluga koje se odnose na subvencioniranje “ranjivih kupaca“ električne enegrije; tekuću budžetsku rezervu u iznosu od 490.000 evra; Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u iznosu od 7.117.807,03 eura i to 5,2 miliona evra za program Civilno vazduhoplovstvo, ili tačnije Montenegro Ailinesu, 1.917.807 evra za Železnički prevoz i Željezničku infrastrukturu i za Zavod za zapošljavanje u iznosu od 893.601 eura evra”, pojasnio je ministar finansija.

Ovom finansijskom injekcijom Vlada će još jednom pokušati da spasi MA, koji je na kraju prošle godine dugovao Aerodromima Crne Gore 19,25 miliona evra.

Zbog duga MA do sada su podignute tužbe na 12,7 miliona evra, a izvršne presude iznose 8,1 milion.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.