Izvor: N1 televizija, 07.Avg.2017, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok ministri traže rešenje, privreda trpi

Dok ministri traže rešenje, privreda trpi. 160 privrednika iz Srbije izvozi poljoprivredne proizvode u Hrvatsku, i oni su direktno pogođeni povećanjem taksi. Neki vraćaju kamione sa hrvatske granice, drugi planiraju da podignu cene svoje robe.

Izvor: N1

Jedna firma iz Sirogojna u Hrvatsku izvozi smrznuto i sušeno voće, u vrednosti i do 700.000 evra godišnje. Njen vlasnik tvrdi izvoziće i dalje, bez obzira na povećanje taksi. Ali sada po višim cenama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"Stvar je samo nekih trgovačkih sposobnosti da to ugradite u cenu. Ako ja za jedno fitosanitarno uverenje povećam cenu, onda mi smo naš problem rešili. A gde je tu potrošač? Neka to vide Hrvati. Njihov potrošač će to platiti", kaže Rade Ljubojević iz Sirogojno company.

A srpski potrošač narednih dana mogao bi da primeti manjak hrvatskih proizvoda na rafovima. Jer je srpska kontramera na hrvatsko povećanje taksi, stroga kontrola svakog kamiona koji na granicu stigne iz Hrvatske.

"Radi se pojačan fitonadzor, veterinarski nadzor, uzimaju se uzorci. Ovo je naš odgovor, mi jednostavno moramo da odbranimo srpsku proizvodnju, srpsko tržište, jer ovo je potpuno nekorektno da neko uradi u jeku sezone kada se najviše trguje voćem i povrćem", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 Zato i sagovornici N1 veruju da je povećanje taksi za fitosanirani nadzor sezonska mera koju će Hrvatska morati da ukine, jer njome krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Hrvatska svakako nije zemlja najvećeg uticaja u EU i zbog toga vrlo često im se dešava u ovakvim situacijama da potegnu tešku ili bombastičnu meru, a onda za nekoliko sedmica moraju da je povuku. Zbog toga je nerazumno za jednu zemlju da povlčači ovakve mere ako ne može do kraja da je sporvede", smatra doskorašnji savetnik u Privrednoj komori Bojan Đurić.

"Poznajući rad Evropske komisije ja mislim da će oni ubediti Hrvatsku da ona to sama povuče, jer sve ostalo je samo bespotrebno gubljenje vremena, jer ako svi vidimo kakav će ishod biti dajte to da završimo sa što manjom štetom jer ovo je zapravo šteta i za nas i za Hrvatsku", kaže bivši član pregovaračkog tima sa EU, Vladimir Međak.

Za eventualnu naknadu štete Srbija ne može da tuži Hrvatsku jer nije članica Svetske trgovinske organizacije. Bez obzira na to, prošle godine Srbija je napravila preokret i prvi put je srpski izvoz u tu susednu zemlju nadmašio vrednost uvoza.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Izvoznici: Podići ćemo cene, platiće potrošači u Hrvatskoj

Izvor: N1 televizija, 07.Avg.2017

Dok ministri traže rešenje, privreda trpi. 160 privrednika iz Srbije izvozi poljoprivredne proizvode u Hrvatsku, i oni su direktno pogođeni povećanjem taksi. Neki vraćaju kamione sa hrvatske granice, drugi planiraju da podignu cene svoje robe...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.