Dogovoreno učešće sindikata u privatizaciji NIS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoreno učešće sindikata u privatizaciji NIS-a

NOVI SAD - Predstavnici Jedinstvenih sindikalnih organizacija "NIS a.d." i "NIS Naftagas", sindikata "NIS nezavisnost" i Udruženja budućih akcionara usvojili su danas deklaraciju o učešću u privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS).

U deklaraciji se zahteva da sindikalne organizacije budu aktivno uključene u najavljenu prodaju firme, da se njena privatizacija sprovede poštovanjem zakona i da nedavno usvojeni socijalni program bude sastavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deo budućeg kupoprodajnog ugovora.

Sindikalci zahtevaju da svi sadašnji i bivši zaposleni, kao i penzioneri dobiju akcije koje im po zakonu pripadaju i da budući većinski vlasnik poštuje kolektivni ugovor.

Zajednički je i stav da bi socijalni program trebalo da važi do kraja 2012. godine, a za to vreme ne bi moglo da bude bitnijeg otpuštanja radnika.

Generalni direktor NIS-a Miloš Saramandić je na sastanku istakao da su rukovodstvo i sindikati kompanije četiri meseca pripremali socijalni program i da je zajednički usvojeni dokument već upućen Ministarstvu energetike i rudarstva, odakle je prosleđen posebnoj radnoj grupi vlade.

Saramandić je obećao da će sindikat, kao i svi zaposleni imati punu podršku menadžmenta kako bi u procesu privatizacije prošli što bolje.

U raspravi je ukazano da NIS ima ukupno 24.000 akcionara, računajući sadašnje, bivše radnike i penzionere, a da bi otpremnina trebalo da iznosi 750 evra po godini staža, plus još četiri prosečne zarade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.