Dogovor sa MMF-om veoma blizu

Izvor: S media, 28.Avg.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa MMF-om "veoma blizu"

Vlada Srbije je "veoma blizu" dogovora sa Medjunarodnim monetarnim fondom "o okviru za 2009. godinu", koji predvidja budžetski deficit 4,5 odsto i platno bilansni deficit devet odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Djelić.

Djelić je rekao novinarima da se dogovor sa MMF-om "postiže u paketu", što podrazumeva da treba da bude dogovoren i okvir za 2010. godinu, o čemu će pregovori biti nastavljeni u narednim danima i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nedeljama.

"Okvir za 2009. ne bi ni imao smisla ako se ne postigne dogovor oko okvira za 2010. godinu, o čemu će se tek nastaviti diskusija u danima koji dolaze", rekao je Djelić.

Djelić je rekao da dogovor sa MMF-om za ovu godinu neće podrazumevati povećanje poreza na dodatnu vrednost ili drugih nameta, pošto Srbija "ima dovoljno resursa i mogućnosti za zaduživanje da pokrije dogovoreni budžetski deficit".

Prema njegovim rečima, Srbija mora da sprovede strukturne reforme, kako bi u narednim godinama imala budžetski deficit ispod 4,5 odsto i niži platnobilansni deficit nego do sada.

Ukoliko reforme izostanu, budžetski deficit mogao bi da dostigne pet do šest odsto BDP-a, naveo je Djelić i dodao da je sa MMF-om razgovarao o uštedama na svim nivoima u državi,

Predlog Srbije je da se postigne dogovor oko strukturnih reformi, smanjenja državne administracije i to moramo uraditi ako želimo da izbegnemo povećanje nameta gradjanima i privredi, kazao je potpredsednik vlade.

"Dani i nedelje koji dolaze će dovesti do formulacije strukturnih reformi koje će nam omogućiti da i sledeće godine imamo i makroekonomsku stabilnost i mogućnost da opterećenje naših gradjana i privrede ne bude povećano", istakao je Djelić.

Djelić je ocenio i da Srbija neće zapasti u teškoće oko servisiranja javnog duga napominjući da javni i privatni dug zajedno iznose oko 65 odsto BDP-a, što nije visoko, ali treba biti oprezan u daljem zaduživanju i koristiti ta sredstva za infrastrukturu i ekonomiju znanja.

On je preneo i da je sa Misijom MMF-a razgovarao o kvalitetu izvoza Srbije naglasivši da je jedino rešenje da Srbija nastavi da investira u infrastrukturu, ali i u ekonomiju znanja, što podrazumeva podizanje tehnološkog nivoa naših preduzeća, kao i da aktivnije privlači ulaganja tehnološki naprednih firmi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.