Dobro je, ali evo na čemu morate da radite

Izvor: B92, 29.Okt.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobro je, ali evo na čemu morate da radite"

Poboljšanje položaja u Izveštaju o uslovima poslovanja dobro je za promociju Srbije, izjavio je regionalni menadžer IFC za Zapadni Balkan Tomas Lubek.

Lubek smatra da Srbija da bi još napredovala treba da radi na unapređenju poreskog sistema, izdavanja građevinskih dozvola i unapređenja stečajnog postupka,

"Srbija je načinila napredak u pokazateljima plaćanja poreza i izdavanja građevinskih dozvola. To su oblasti u kojima je bila znatno iza mnogih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regiona, ali i u svetu. Načinjen je veliki napredak, od čega je veliki deo zabeležen ovogodišnjim izveštajem, ali deo napora vlade nije zabeležen ove godine, već će biti sledeće", rekao je Lubek u intervjuu za Betu.

Značajan razlog poboljšanja je i metodološka promena u izradi izveštaja što je bilo "gratis", objasnio je regionalni menadžer IFC, članice Grupe svetske banke koji ima veliki udeo u izradi Izveštaja o uslovima poslovanja (Doing Business).

"Gledajući striktno u pogledu ranga, vlada treba da nastavi da se fokusira na pojednostavljenje izdavanja dozvola jer je Srbija u tom pogledu i dalje na 143 mestu, i na plaćanje taksi", naveo je on, dodajući da preduzeća i dalje moraju da plaćaju 42 različite takse, na šta potroše više od 244 sati godišnje.

Pored toga potrebno je raditi i na režimima nelikvidnosti i stečaja, preporučio je Lubek, napominjući da Srbija ima veliki problem sa nenaplativim kreditima.

"U bankarskom sistemu u Srbiji trenutno do 20 odsto zajmova čine takozvani loši, nenaplativi krediti (NPL). To je opterećenje za profitabilnost, ali i za sposobnost banaka da pozajmljuju, daju nove kredite kompanijama i ljudima kojima je to potrebno", naveo je on.

Dodao je da bi vlada i pravosuđe trebalo da poboljšaju okvir za stečaj i unaprede primenu dobrovoljnog restrukturiranja, gde se poverilac i dužnik mogu zajedno dogovoriti o načinu restrukturiranja.

Kako je naveo, IFC ima i projekat tehničke podrške za obuku sudija i stečajnih upravnika za primenu zakona.

Lubek je ocenio da je osnivanje radne grupe za poboljšanje ranga u Izveštaju o uslovima poslovanja bilo pozitivan korak, uprkos ograničenjima izveštaja koji ne obuhvata neke značajne oblasti poput korupcije i markoekonomske situacije.

"Rangiranje Izveštaja o uslovima poslovanja nije savršeno, neke stvari nisu obuhvaćene, ali je napor da se poslovni propisi učine efikasnijim, organizovanijim, pozitivan. Izveštaj ima veliki domet širom sveta u pogledu čitanosti i distribucije, i bolji rang može biti signal potencijalnim stranim investitorima", naveo je on.

To je važno za Srbiju posebno u ovom trenutku kada će u okviru reformi i programa MMF-a biti restrukturiranja i privatizacije državnih kompanija, što utiče i na zaposlenost.

"Jedan od ciljeva ovog izveštaja je da meri koliko je lako domaćim preduzećima, malim firmama, da budu tu i vode posao. To su preduzeća koja će u Srbiji stvoriti rast", naveo je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.