Dobićemo prvi digitalni auto-put, ugovor s Behtelom za 15 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobićemo prvi "digitalni" auto-put, ugovor s Behtelom za 15 dana

Srbija će izgradnjom Moravskog koridora od Preljine do Pojata dobiti "digitalni" auto-put, sa modernim optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović i najavila da će komercijalni ugovor sa konzorcijumom Behtel-Enka biti na vladi u narednih petnaestak dana.

"Ukoliko Vlada Srbije zaključkom prihvati komercijalni ugovor, možemo očekivati početak radova najkasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do kraja septembra u okolini Kruševca", rekla je Mihajlović Tanjugu.

Kaže da se Behtel obavezao da će u roku od dve i po godine završiti taj autoput.

Ona je podsetila da je vlada izabrala partnera za izgradnju Moravskog koridora u dužini od 112 kilometara i istakla da će on direktno povezati najmanje pola miliona ljudi koji žive na tom području trasom: Čačak, Kraljevo, Vrnjčaka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

Moravski koridor će, takođe, povezati Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki".

"Mi ćemo početi razgovore sa strateškim partnerom za zaključivanje komercijalnog ugovora. Očekujemo da u narednih oko 15 dana komercijalni ugovor ugleda svetlost dana na Vladi Srbije. Ne radimo ništa na pamet, definisali smo platformu za pregovore koja će se, takođe, naći na Vladi Srbije", rekla je Mihajlović.

Taj auto-put će mnogo više povezati unutrašnjost zemlje nego bilo koji koridor i strateški je važan za razvoj, investicije, otvaranje novih radnih mesta i budućnost Srbije, naglasila je Mihajlović.

Specifičnost tog koridora, kako je rekla, jeste što država prvi put radi autoput koji sadrži tri projekta i što se prvi put pre početka radova vodilo računa o svemu što može da utiče na razvoj tog dela Srbije.

"Pored gradnje autoputa, radiće se i potpuna telekomunikaciona mreža i zato ga zovemo pametni ili digitalni autoputa na kome će biti primenjena sva svetska iskustva", navodi Mihajlović.

Ministarka dodaje da je veoma značajno za građane tog dela Srbije što će biti regulisan rečni tok Morave i svih njenih pritoka pošto je to plavni deo Srbije.

"Bilo je tih problema i poplava ne samo 2014. godine nego i kasnije i toga više neće biti. Ovo je kompletan projekat", naglasila je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

USKORO PRVI "DIGITALNI" AUTOPUT Ugovor sa Behtelom za 15 dana

Izvor: Blic, 30.Avg.2019

Srbija će izgradnjom Moravskog koridora od Preljine do Pojata dobiti "digitalni" autoput, sa modernim optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka gradjevine Zorana Mihajlović i najavila da će komercijalni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.