Do kraja 2014. preliminarne crne i bele liste izvođača

Izvor: Studio B, 06.Nov.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja 2014. preliminarne crne i bele liste izvođača

Radna grupa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdila je pet kriterijuma za selekciju 542 građevinska preduzeća i najavila da će do kraja godine napraviti preliminarne "crne" i "bele" liste izvođača radova.

Radnu grupu je osnovala Vlada Srbije kako bi se napravila selekcija preduzeća koja ispunjavaju obaveze prema državi i zaposlenima i onih koja to ne rade u dovoljnoj meri, a sastanku je prisustvovala potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Mihajlović.

Predsednik Radne grupe Miodrag Poledica, koji je i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekao je da su u pomenutih 542 preduzeća čija je osnovna građevinska delatnost uključena i putarska preduzeća.

"Prvi kriterijum su dugovanja koja ta preduzeća imaju prema državi (za porez) i zaposlenima kroz obavezno socijalno osiguranje. Drugi se odnosi na radno-pravni status zaposlenih odnosno da li su stalno zaposleni ili angažovani ugovorima o delu ili privremeno-povremenim poslovima. Zatim treći, četrti i peti kriterijum se odnose na poštovanje zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, da li su kod njih evidentirane teže ili lakše povrede i da li angažuju radnike na crno", naveo je Poledica.

Kako je rekao, kada se prema tim kriterijumima evidentiraju podaci iz institucija koje su uključene u Radnu grupu vidiće se ko se najviše drži zakonskih okvira.

"Do sada smo analizirali 542 privredna društva iz evidencije Agencije za privredne registre i preliminarnu listu imaćemo do 31. decembra, a dosadašnja analiza je pokazala da sve firme imaju i dobre i loše reference", naveo je Poledica.

Preka njegovim rečima, zadatak Radne grupe je da se ti podaci iskoriste za donošenje narednih zakona u toj oblasti.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je kazala Tanjugu da je taj sindikat od 2006. tražio da se ratifikuje konvencija 94 Međunarodne organizacije rada, što je nedavno učinjeno u parlamentu.

"Konačno smo doživeli da je ta konvecija ratifikovana i da je donet zakon o tome čime su se stvorili uslove da država može da sankcioniše sve izvođače angažovane na radovima koji se finansiraju državnim sredstvima ukoliko ne poštuju radne standarde, ne isplaćuju zarade, ne plaćaju poreze i doprinose i drugo", istakla je ona.

Vukanović kaže da država u tom slučaju može da otkaže ugovor i tom izvođaču čak i ne plati za ono što je uradio, a sve kako bi se radnici štitili od loših poslodavaca.

"Naša inicijativa je bila da se prave crne i bele liste poslodavaca, jer onaj ko ne poštuje zakone i radnička prava, ne plaća poreze, nema pravo ni da dobija poslove koji se finansiraju sredstvima poreskih obveznika", poručila je ona.

Vukanović ističe da 25 starih putarskih preduzeća u Srbiji čiji su radnici članovi te sindikalne organizacije 99 odsto redovno isplaćuju zarade i sve drugo što radnicima pripada.

"Mi tu nemamo problema, već ih imamo sa firmama "tašna-mašna" koje se pojavljuju kao podizvođači ili na volšeban način dolaze do poslova. Kako je moguće da firma koja je formirana u junu nema nijednog zaposlenog a radi na Koridoru - to su apsurdi protiv kojih se borimo", kazala je Vukanovićeva.

Prema njenim rečima, odgovorne građevinske firme moraju da imaju više od 80 odsto radnika u stalnom radnom odnosu.

"U poslednjih nekoliko meseci za koliko je pojačan inspekcijska kontrola i nadzor na infrastrukturnim projektima na koridorima 10 i 11 otkriven je veliki broj poslodavaca koji angažuje radnike na crno i oni će biti na crnoj listi", dodala je ona.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Uskoro "crne" i "bele" liste izvođača radova

Izvor: RTS, 06.Nov.2014

Radna grupa Ministarstva građevinarstva utvrdila je pet kriterijuma za selekciju 542 građevinska preduzeća. Do kraja godine preliminarne "crne" i "bele" liste izvođača radova da bi se uveo red i zaštitili radnici u toj grani privrede...Radnu grupu je osnovala Vlada Srbije kako bi se napravila selekcija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.