Do 2030. godine, uz pruge – solarni paneli

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 10:40

Do 2030. godine, uz pruge – solarni paneli

Francuska železnica gradi solarne elektrane duž pruga širom zemlje.

Francuski operater železnice SNCF namerava da do 2030. instalira solarne elektrane ukupne snage jednog gigavata na površini od 1.000 hektara duž želežničke infrastrukture širom zemlje

Time će omogućiti snabdevanje železničke mreže električnom energijom i pokrenuti dekarbonizaciju ovog sektora, piše Mihajlo Vujasin za Balkan Green Energy News.

SNCF je osnovao novu podružnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNCF Renouvelables za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Francuski operater železnice namerava da na hiljadu hektara površine instalira fotonaponske pogone čiji bi ukupan maksimalni kapacitet ili pik iznosio jedan gigavat. To je 15% do 20% trenutnih potreba ove kompanije za električnom energijom.

Pik je najveća snaga koju solarni moduli mogu da razviju. Ti uređaji proizvode jednosmernu struju, a ona se u inverterima pretvara u naizmeničnu i predaje u mrežu. Priključni kapacitet je kod konvencionalnih solarnih panela obično za petinu manji od pika.

SNCF je jedan od najvećih potrošača električne energije u Francuskoj. Godišnje u proseku potroši devet teravat-sati za pogon 15.000 vozova i snabdevanje tri hiljade železničkih stanica i drugih objekata, ističu u kompaniji.

Više od 80% njenih kompozicija ide na struju. Kao nacionalni operater železničke mreže, SNFP upravlja saobraćajem na skoro 28.000 kilometara pruge.

Veliki potencijali za ugradnju solarnih panela na železničkoj infrastrukturi

Radovi na prvoj grupi od tridesetak lokacija različitih veličina u nekoliko regiona treba da počnu ove godine.

Pored izgradnje elektrana na zemlji i krovovima zgrada, kompanija planira solarne nadstrešnice na više od stotinu parkinga kod železničkih stanica, sa ukupnom snagom od skoro 30 megavata. To je u skladu sa novim zakonom koji nalaže da svi veliki parkinzi imaju solarne krovove.

Za drugu fazu planira se izgradnja solarnih postrojenja, gde se razmatra postavljanje solarnih panela vertikalno, na sadašnje ograde duž trase pruge, najavili su u novoosnovanoj podružnici.

SNCF upravlja objektima zbirne površine 12 miliona kvadratnih metara objekata i još sto hiljada hektara zemljišta.

Kompanija je izradila solarni katastar kojim je identifikovala najpogodnije lokacije za postavljanje solarnih panela. Do sada je mapirano više od hiljadu hektara koji ispunjavaju uslove. SNCF navodi da bi se za tu namenu moglo iskoristiti do 10.000 hektara.

Solarni paneli duž elektrificiranih železničkih trasa mogu direktno da opslužuju vozne garniture.

Projekti na železničkoj infrastrukturi se realizuju i u drugim evropskim zemljama. Nemački Deutsche Bahn ispituje mogućnost ugradnje solarnih panela u železničke pragove. Švajcarski startap Sun-Ways započeo je pilot-projekat postavljanja fotonaponskih modula između šina, poput tepiha.

U gradu Kajseri u Turskoj, kompanija Kayseri Transportation priprema izgradnju vetroelektrane od 22 megavata kojom bi obezbedila više od 70 gigavat-sati struje godišnje za potrebe tamošnjeg urbanog lakog šinskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.