Izvor: B92, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 20. januara pojedinačne poreske prijave

Beograd -- Poslodavci u Srbiji prvi put ove godine obavezni su da do 20. januara podnesu pojedinačne poreske prijave za svakog stalno zaposlenog ili povremeno angažovanog radnika. U suprotnom, sledi im kazna od sto do četiristo hiljada dinara. Poslodavci tvrde da nisu na vreme obavešteni o toj novoj poreskoj obavezi.

U Ministarstvu finansija kažu da pojedinačna poreska prijava nije nikakav dodatan posao za računovodstvene službe u preduzećima i ustanovama. Naime, ti podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već postoje u zbirnim izveštajima i samo treba da se pojedinačno plasiraju na posebnom obrascu. "Sama prijava je koncipirana tako da ima dva dela: u jednom preduzeće unosi podatke o isplatama onih koji su zaposleni, a u drugom delu unosi podatke o isplati po drugim osnovama - autorsko delo, ugovori o delu i slično," kaže za B92 Milica Bisić, zamenik ministra finansija.

Poslodavci pozdravljaju tu poresku obavezu koja će omogućiti državi da na jednom mestu ima evidenciju u prihodima pojedinaca, bez obzira na to da li su tokom godine radili u jednoj firmi ili na više mesta, ali smatraju da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme. "Mi, kao Unija poslodavaca, predlažemo da ministar Đelić malo produži taj rok, a onda da za sledeću godinu pripremimo poslodavce, a nikako da to radimo na brzinu, u 15 dana", kaže Dragutin Zagorac iz Unija poslodavaca SCG.

U Ministarstvu finansija kažu da ovaj propis ne znači da jedna firma koja npr. zapošljava 500 radnika treba da preda 500 posebnih obrazaca. Naime, svi ti podaci mogu se prezentovati na jednom papirnom obrascu ili u elektronskoj formi na disketi ili cd-u.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.