Djogović:Pad gradjevinske aktivnosti

Izvor: S media, 18.Sep.2010, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djogović:Pad gradjevinske aktivnosti

U drugom kvartalu ove godine došlo je do osetnog rasta izvedenih radova koji su uvećani za 68,7 odsto u odnosu na prvo tromesečje, ali su rezultati u razdoblju april - jun ipak lošiji nego u istom prošlogodišnjem periodu, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Djogović.

On je rekao da je logično što su rezultati u drugom kvartalu bolji u odnosu na prvo tromesečje, jer tada obično gradjevinari manje rade zbog zimskog perioda, ali zabrinajva smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vrednosti izvdenih gradjevinksih radova za 14,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

To ukazuje da je velikim delom zamrla stanogradnja i da se malo činilo na poboljšanju ambijenta za poboljšanje gradjevinskih aktivnosti, smatra Djogović i ukazuje da su neki radovi kasnili.

Moguće je, prema rečima Djogovića, da su pojedine javne investicije prenesene u treći kvartal, ali je bilans u drugom tromesečju zaista poražavajući.

Vrednost izvedenih radova u prvom polugodju, u odnosu na isti period lane, manja je za 17,6 odsto. Pri tome je vrednost izvedenih radova u zgradama opala 37,2 procenta, što govori da je stanogradnja zamrla, ali nema ni nekih novih većih grinfild investicija, koje bi dovele do izgradnje nekih objekata za otvaranje pogona, kazao je Djogović.

On je dodao da je kod infrastrukturnih objekata - aerodroma, železnica i autoputeva, lokalnih i regionalnih puteva, vrednost izvedenih radova znatno manje pala - za 3,2 odsto.

Ono što ohrabruje je činjenica da je vrednost ugovorenih radova ipak povećana za 34,4 odsto, što signalizira da bi, ipak, u drugom polugodju moglo doći do izvesnog oživljavanja gradjevinske aktivnosti i nešto povoljnijih rezultata.

Usled mršavog rezultata u prvom polugodju, teško je očekivati da će ukupni rezultati domaće gradjevinske operative ove godine biti pozitivni, ali minus iz perioda januar - jun će svakako biti ublažen, zaključio je Djogović.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đogović:Pad građevinske aktivnosti

Izvor: Capital.ba, 18.Sep.2010

BEOGRAD, U drugom kvartalu ove godine došlo je do osjetnog rasta izvedenih radova koji su uvećani za 68,7 odsto u odnosu na prvo tromjesečje, ali su rezultati u razdoblju april - jun ipak lošiji nego u istom prošlogodišnjem periodu, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.