Đilas i Beko spremni za razgovor

Izvor: S media, 01.Jul.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas i Beko spremni za razgovor

Luka Beograd nudi saradnju gradonačelniku prestonice Draganu Đilasu. Gradonačenik se slaže da je dogovor neophodan.

Rukovodstvo Luke Beograd uputilo je danas poziv Draganu Djilasu da organizuje sastanak na kojem bi razgovarali o mogućoj saradnji Luke i Grada Beograda.

"Zamolili smo vas da predložite termin sastanka, u vremenu koji vama najviše odgovara na temu razvoja delatnosti luke i drugih urbanističkih sadržaja na zemljištu čiji je korisnik Luka Beograd", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << piše u pismu rukovodstva Luke Djilasu.

Ni evro više, ni evro manje?

Djilas: Beograd nije banka da plaća kamate

Beko bio u Vladi sa Mrkonjićem

Na tom sastanku, kako je navedeno, rukovodstvo Luke bi predočilo neke od mogućnosti buduće saradnje Luke i Grada, i model javno-privatnog partnerstva.

"Evropska unija je istakla očekivanja da Srbija razvije model javno-privatnog partnerstva, a, kako je uobičajno da se projekti ove veličine i značaja razvijaju kroz taj model, i naša razmišljanja se kreću u tim okvirima", piše u pismu rukovodstva Luke.

Spor oko zemljišta

Grad Beograd i Luka se sedam godina spore oko prava na raspolaganje lučkim zemljištem od oko 200 hektara.

Viši sud u Beogradu je 16. maja ove godine doneo privremenu meru zabrane raspolaganja tim zemljištem, posle čega je Milan Beko, vlasnik firme "Vorldfajn" koja je kupila Luku, ponudio državi da ona otkupi to preduzeće.

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas izjavio je da je spreman na razgovor sa vlasnikom Luke Beograd Milanom Bekom radi rešenja spora Grada sa tim preduzećem oko zemljišta Luke.

Djilas je na Radio-televiziji Srbije rekao da to zemljište pripada Beogradu, ali da će gradske vlasti i u slučaju da dobiju spor sa Lukom, morati da se sa njenim vlasnicima sporazumeju o razvoju tog dela grada, jer se na njemu nalaze i lučki objekti.

"Moraćemo da sednemo i da se dogovorimo. Sve što je dobro za Beograd mi ćemo da prihvatimo", rekao je Djilas.

Luka Beograd: Brisel ne traži proveru privatizacija

Mrkonjić: Nismo sa Bekom pričali o prodaji Luke

Beko traži 74 miliona evra za Luku

Djilas je ponovio i da je Beograd spreman da kupi Luku po ceni po kojoj je to preduzeće privatizovano što je oko 40 miliona evra.

Luka Beograd je saopštila da su za 93 odsto akcija tog preduzeća plaćena 54 miliona evra, a prodajna cena bi bila 74 miliona evra, kada se doda kamata po kojoj se država zadužuju na finansijskom tržištu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.